Korrupciós ügyek miatt 24 éves börtönbüntetésre és 17 millió dollár megfizetésére ítélték Dél-Koreában az ország első női elnökét, Pak Gun Hjet (képünkön).

 

A kényszerítéssel és hatalommal való visszaéléssel is vádolt politikust tavaly váltották le hivatalából.

Az ítélethirdetést a televíziók élőben közvetítették, Pak viszont nem volt jelen a teremben. A vádakat tagadó politikus szerint a bíróság elfogult volt vele szemben.

Az ítélet szerint Pak barátnőjével és bizalmasával, Csoj Szun Szillel közösen vesztegetési pénzeket kényszerítettek ki különféle vállalatoktól, amiért cserébe politikai kedvezményeket ajánlottak. Csoj Szun Szilt is bíróság elé állították már: februárban 20 évet kapott és őt is komoly büntetés kifizetésére kötelezték. Az ügy nemcsak a vesztegetési összegek nagysága miatt váltott ki komoly indulatokat az országban, hanem azért is, mert a dél-koreaiakat felháborította, hogy egy tisztség nélküli bizalmasnak döntő befolyása volt az államfőre. A politikust tavaly március 10-én váltották le korrupciós botránya miatt. A bíróság szerint Pak üzleti előnyökért cserébe 59,2 milliárd vont (14,2 milliárd forintot) kapott a Samsung, a Lotte és az SK nevű nagyvállalattól.

Ezzel egy időben Brazíliában is megkezdte 12 éves börtönbüntetését egy korábbi államfő. Luiz Inacio Lula da Silvának azért kell börtönbe vonulnia, mert elnökként kenőpénzt fogadott el egy állami olajipari cégtől. 

 
Címkék: korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!