Esélyt sem kapnak - Az állami gondozott fogyatékos gyerekek sorsa nem csak a gödi otthonban pecsételődött meg.

 
VH, 2017. május 13.


A legtöbben nem szabadulhatnak - "Örök fogság" címmel jelent meg Kertész Anna részletes háttérelemzése a friss Vasárnapi Hírekben az állami gondozásba kerülő fogyatékos gyerekek helyzetéről.
„A gyerekek 80 százaléka bentlakásos intézményben fogja leélni az életét” – fogalmazott munkatársunknak egy nevelő a fóti otthonban, ahol pedig a gyerekeknek sokkal kevesebb, mint 80 százaléka súlyosan sérült.

A helyzet feltárásában Herczog Mária szociológus, gyermekvédel mi szakember segít olvasóinknak. Herczog Mária több elképesztő tényre hívja fel a figyelmet.

„Perverz az a rendszer, amely a speciális szükségletű, vagy szegénységben élő gyerekeket elveszi a családoktól, de nem tud rajtuk segíteni, nem biztosít jobb életminőséget. – összegez Herczog Mária. – Mert sem jó minőségű ételt, sem személyre szabott gondoskodás, sem érzelmi stimulációt, se korai fejlesztést, megfelelő tanulási, fejlődési lehetőségeket nem fog kapni.”

„Meg kellene nézni, hogy a csecsemőotthonokba bekerülő gyerekek közül a kis súlyú, koraszülött babák hogyan fejlődnek” – mutat rá egy problémára Herczog Mária. A jellemzően 3-4 évesen örökbefogadott gyerekek új szülei sokat tudnának mesélni arról, milyen lemaradásokkal érkeznek a gyerekek hozzájuk, noha sokszor épp azért emelik ki őket a vér szerinti családból, mert nem látják biztosítottnak az ellátásukat.

Összeállításunkban arról is részleteket olvashat, hogy az állami rendszerben a szakemberek által alkalmatlannak minősített nevelőszülők
egyes "egyházi, civil hálózatoknál több esetben is sikerrel járnak”. „Ez katasztrofális az amúgy is traumatizált gyerekekre nézve – kommentálja a jelenséget Herczog Mária. – A nem megfelelő helyre elhelyezett gyerekek tovább sérülnek, újból megtapasztalják az elutasítást, a nélkülözést.”

A nyilvánvaló problémák ellenére a friss statisztikai adatok azt mutatják, hogy egyre növekedik az állami gondozásba kerülő gyerekek száma.
"A leginkább veszélyeztetett csoport ilyen szempontból pont a fogyatékos vagy tartósan beteg gyerekek köre, akiknek az otthoni ellátása a jelenlegi feltételek mellett nem biztosított."


"Örök fogság" című összeállításunkhoz kapcsolódóan a friss Vasárnapi Hírekben olvashatja Sombor Judit írását is, "Egy fiúról" címmel.
"Január 25-én hajnalban meghalt a 21 éves Kurkó Etele, aki ötéves korától a gödi fogyatékosotthonban élt. Előző nap az intézet riasztotta a mentőket, Eti bélelzáródással került kórházba. A bélelzáródás azért következett be, mert a fiú lenyelte azokat a szivacs-, illetve vászonfoszlányokat, amiket a matracából és ágyneműjéből tépett ki."
Kurkó Etele rövid életének történetéről, családi körülményeiről, a fiú önkéntes segítőjének gödi Topházról szerzett tapasztalatairól Sombor Judit cikében talál részleteket, a friss VH-ban.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és az árusoknál következő lapszámunk megjelenéséig kapható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!