Szombat hajnalban őrizetbe vették Szilvásy György volt szocialista titokminisztert – a hírt Gyurcsány Ferenc tette közzé a Facebook közösségi portálon. „Beszéltem Szilvásy családjával. Annyi világos, hogy Gyurit hajnalban őrizetbe vették, és államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. Gondolom, kémkedéssel, mint korábbi beosztottját, Galambos Lajost” – írta a volt miniszterelnök.

 
Szilvásy György egy korábbi bírósági tárgyalásán: homályban a vádak

Szerinte kormánytag ellen ilyen vádat utoljára az ötvenes években fogalmaztak meg. „Jól kösse fel a gatyáját Orbán ügyészsége, hogy kétség nélkül bizonyítani tudja gyanúját. Ha kiderül, hogy megalapozatlanul gyanúsítottak meg egy ilyen súlyos bűncselekménnyel egy volt kormánytagot, akkor Poltnak kell először mennie, utána meg tartójának, a miniszterelnöknek. Mert rohadt világot akarnak teremteni. Erőszakkal, kitervelt koncepcióval, alkotmányellenesen” – fogalmazott Gyurcsány. A volt kormányfő arra is utalt, hogy az őrizetbe vételt az ügyészség a Fidesz vasárnapi kongresszusához igazította.

Balogh Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője szombat délelőtt ugyanazt közölte, amit péntek este is: mivel az információ nem az ügyészségtől származik, ezért azt nem tudják kommentálni.

Lapunk információi szerint az ügyészség munkatársai pénteken az esti órákban szállták meg Szilvásy György lesencetomaji házát, ahol házkutatást tartottak. Ennek indoka állítólag az volt, hogy Szilvásyra terhelő vallomást tett a katonai ügyészségen Galambos Lajos, a Nemzet­biztonsági Hivatal kémkedéssel gyanúsított egykori főigazgatója. Úgy tudjuk, a házkutatás során Szilvásyval nem közölték, mit keresnek és sokáig azt sem, milyen gyanú alapján. Néhány órával később Szilvásyt Budapestre szállították, a Gyorskocsi utcában hajnalig tartott a meghallgatása, valamikor 3 óra körül döntöttek őrizetbe vételéről. Úgy értesültünk, hogy Szilvásyt, csakúgy, mint Galambost, kémkedéssel vádolja az ügyészség. A kémkedés jogi tényállása szerint idegen ország, vagy idegen szervezet érdekében elkövetett hírszerző tevékenység. Hogy mi tekinthető idegen szervezetnek, azt a magyar jog nem definiálja pontosan, miként az sem világos, jogilag mi számít hírszerző tevékenységnek.

Az ügyben találgatásból rengeteg van, tényből alig. Egyes feltételezések szerint a háttérben egy 2007-es MOL-részvény-vásárlási akcióval kapcsolatos titkosszolgálati munka állhat, mások az Egymásért Alapítvány ügyeit sejtik az eljárás okának. Ez utóbbi esetében Szilvásy őrizetbe vétele azért vet fel kérdéseket, mert titokminiszterként éppen az Egymásért Alapítványban játszott tisztázatlan szerepe miatt mozdította el hivatalából Galambos Lajost. Különösen érdekes ugyanakkor az a feltételezés, amely a 2007-es MOL-ügyeletekhez kapcsolódik. 2007-ben ugyanis az akkori kormány éppen a MOL védelmében tett több lépést, vitába került emiatt nemcsak az osztrák kormánnyal, de az Európai Bizottsággal is. Akkoriban ugyanis az osztrák ÖMV igyekezett felvásárolni a MOL részvényeit közvetítőkön, köztük állítólag orosz közvetítőkön keresztül. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként ezt a lépést ellenséges felvásárlási kísérletnek nevezte, Gusenbauer akkori osztrák kancellárt is kérte az akció leállítására. A kormány különböző szervei, köztük a titkosszolgálatok, akkor a MOL-lal együttműködve igyekeztek megakadályozni az osztrákok felvásárlási akcióját. Ennek érdekében született meg a lex MOL-nak nevezett törvény is, azon kevés kormány-előterjesztések egyike, amit a Fidesz is megszavazott, sőt Orbán Viktor akkor még igencsak ritka parlamenti felszólalásainak egyikét is e törvény támogatásának szentelte. Az ellenséges felvásárlásnak minősített ÖMV-akciót végül sikerült megakadályozni.

Hogy az ügyhöz tartozik-e, egyelőre kétséges, mindenesetre érdekes, hogy tavaly a Heti Válasz című lap is közölt egy azonosítatlan blogbejegyzést, amelyben egy névtelen, magát bennfentes szocialistának mondó egyén meglehetősen zavaros titkosszolgálati összeesküvések sorával vádolta Gyurcsányt és Szilvásyt. A komolyan nehezen vehető levélben szerepelnek a következő mondatok: „Megkérdeznélek (Gyurcsány) Miniszterelnök úr, indítasz-e vizsgálatot annak a belső körökben egyre jobban terjedő hírnek az ügyében, miszerint ÖMV-s, gazpromos szál van az UD Zrt.-s lehallgatási ügy hátterében (…) ha a meggyengült Mol-t akár az ÖMV, akár az orosz Gazprom (direktben vagy stróman útján) vagy az OTP-t egy hasonszőrű befektetői kör a közeljövőben mégiscsak megszerzi, miként számoltok el a gyanúval, hogy valaki közületek nem magyar érdeket képviselt az UDZ-ügyben?”

Mindez azért is érdekes, mert Szilvásy az UD Zrt. ügye kapcsán lett nagyvad a Fidesz céltábláján. Az ügy eredetileg egy magán-titkosszolgálat törvénytelen működéséről szólt, amit egyes hírek szerint fideszes politikusok is használhattak. Az ügyben azonban végül mégis Szilvásy került a vádlottak padjára személyes adattal való visszaélés miatt. A Szilvásy elleni vádak ugyanakkor a több bírósági tárgyalási fordulót megélt ügyben erősen gyengülni látszanak. A vád ellene az, jogosulatlanul vitte az UD Zrt. ügy lehallgatási anyagait az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé. Pedig a nemzetbiztonsági törvény előírja, ha országgyűlési képviselő érintettsége vetődik fel egy titkosszolgálati ügyben, arról a parlamenti bizottságot tájékoztatni kell. Szilvásy ellen egyébként a kormányváltás óta hét ügyben folyik ilyen-olyan eljárás. Ismert: Szilvásy évek óta közvetlen munkatársa Gyurcsány Ferencnek. Egyes vélekedések szerint egyébként a katonai ügyészség Gyurcsányt is tanúként hallgathatja meg a mostani államellenes bűncselekménnyel kapcsolatos eljárásban. Szilvásy előzetes letartóztatásáról hétfőn dönt a bíróság. A bíróság az előzetes letartóztatást nem tartotta indokoltnak Galambos Lajos esetében, őt házi őrizetbe helyezték pénteken. Galambos ügyvédje, Molnár Lajos elmondta: az előzetes letartóztatásra vonatkozó ügyészségi indítványt a bíróság elutasította, mert a gyanút a bíróság sem találta teljes mértékben megalapozottnak. A döntés ellen a védelem és a katonai ügyészség képviselője is fellebbezett. Az ügyvéd elmondása szerint védencénél eredetileg vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tartottak házkutatást kedden, de néhány órával később már kémkedéssel gyanúsították meg. A védő hangsúlyozta: az ügy részleteiről nem beszélhet, így arra sem válaszolt, hogy a sajtóban megjelent különféle információk alapján az Egymásért, Egy-Másért Alapítvánnyal vagy a MOL-ügylettel összefüggne a gyanúsítás. Galambos részletes nyilatkozatot tett, amelyben ártatlannak vallotta magát.

Az MSZP tegnap kiállt Szilvásy György mellett. – Az MSZP hisz az ártatlanságában, és szolidaritását fejezi ki a volt titokminiszterrel – jelentette ki Mesterházy Attila. A pártelnök hangsúlyozta: az MSZP, ahogy eddig, továbbra is kiáll azok mellett, akikkel szemben „politikai leszámolást indított a Fidesz-kormány”. Mint mondta, kíváncsiak arra, hogy Szilvásy Györgyöt mivel gyanúsítja az ügyészség. Arra a kérdésre, hogy Szilvásy őrizetbe vétele mögött politikai motivációt sejt-e, Mesterházy Attila úgy válaszolt: „erős az az érzésünk, hogy a miniszterelnök tudatos politikai hajtóvadászot folytat”. Megjegyezte: Orbán Viktor korábban állítólag arra utalt, hogy csak érjen véget az európai uniós elnökség, és a kormány belefoghat az elszámoltatásba. „Július 2-a van, lejárt a soros elnökségünk, és úgy tűnik, hogy miniszterelnök úr ezt az ígéretét betartja” – fogalmazott Mesterházy, aki szerint ezzel „a politikai játékkal” a kormány a megszorító intézkedésekről akarja elterelni a figyelmet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!