Nagy B. György elemzése a harkányi összejövetelről: Fel, támadunk! Majd később

 
Puch László - MTI-fotó: Beliczay László

Nem alakítottak akciócsoportot (hivatalosan semmiképp), mindössze annyiban maradtak, hogy a jövőben összeülnek még párszor beszélgetni – így summázható az a kétnapos buli, melyet Puch László, az MSZP egykori pénztárnoka szervezett egy harkányi hotelbe az Országgyűlésből kizuhanó szocialista képviselőknek. Hogy meddig tart ki a türelem, az azért kérdéses – de a vacsoraasztalnál megszületett „harkányi” mondás szerint októberig, azaz az önkormányzati választásokig nem mozdulnak. Magyarán, ha az EP-választás súlyos bukta lesz, akkor sem lesz földindulás.

Igaz, a kivárókat valószínűleg nem a megértés és az empátia vezérli, egyszerűen úgy gondolják: ha az EP-eredményeket még megfejelik a helyhatósági választások eredményei, akkor nagyobb eséllyel lehet vezérkart váltani. Már csak azért is, mert utóbbi esetben (értsd: a vezérsor esetleges cseréje) „csak” a frakció és a párt mentén hasad az MSZP-s világ. Abban ugyanis mindenki többé-kevésbé biztos, hogy a képviselőcsoportot képtelenség kiszervezni Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető alól. Viszont abban is biztosak a harkányi összehajolók, hogy ők nem akarnak kilépni a pártból – többen közülük jelezték, hogy az elnökségbe készülnek.

Markáns közös pontot nem sikerült találni, azon kívül, hogy sokan hangsúlyozták, miszerint nem akarják személyi kérdésekre szűkíteni az országgyűlési vereségek elemzését. Ennek ellenére mégis deklarálták, a bukta egyrészt annak tudható be: a népek nem hitték el Mesterházyról, hogy esélye van Orbánnal szemben, másrészt nem tett jót a mozgósításnak a párt túlzott központosítása. (Illetve a nem személyi kérdések jegyében többen azt találgatták, élére áll-e Botka László szegedi polgármester a szokás szerint „az MSZP megújulásának” nevezett valaminek.)

Kik voltak ott?
• Veres János (volt pénzügyminiszter, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke)
• Ujhelyi István (az Országgyűlés volt alelnöke)
• Szekeres Imre (volt honvédelmi miniszter)
• Nyakó István (volt pártszóvivő)
• Lamperth Mónika (volt belügyminiszter)
• Juhász Ferenc (volt honvédelmi miniszter)
• Baja Ferenc (volt környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter)

Címkék: MSZP

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!