Időleges nyugalom állt be a világ tőzsdéin, amelyek hegyek-völgyek között zakatoltak egész héten át. De a kérdés igazából az, hogy meddig tart ez a nyugalmi állapot.

 
Hegyek-völgyek között

A hét első felében szinte mészárszékké változtak a tőzsdék. Már nem is estek, hanem zuhantak az árak. A francia bankpapírokat annyira ütötte a piac, hogy Párizs vezetésével péntekre összehozott egy short tilalmat (lásd keretes írásunkat) Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Belgium. A tilalom időleges megnyugvást hozott. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy 2008 nyarán az Egyesült Államokban is bevezették a shorttilalmat, ám így sem lehetett elkerülni az összeomlást. 2008 őszén a Lehman Brothers bukását követően egészen 2009 márciusáig tartott az árfolyamok szabadesése. Ami a magyar papírokat illeti: a Magyar Telekom részvényt már 469 forintért is adták a héten, ami történelmi mélypont, de a MOL is részvényenként éppen 6 ezer forinttal ér most kevesebbet, mint amennyit nemrégiben az Orbán-kormány fizetett érte az orosz Szurgutnak. A svájci frank meredek emelkedés után 270 forint fölött tetőzött, hogy azután két nap alatt 250 forint alá essen.

A részvények „olcsósága” nem csak tilalmakat hozott, vásárolókat is vonzott. A piaci pletykák szerint pénteken Londonban már komoly befektetők, állítólag kínaiak vették „nagyban” a hirtelen olcsóvá vált magyar papírokat, az OTP-t, a MOL-t és a Magyar Telekomot. Ezen persze, nem kell csodálkozni, hiszen ezen a napon az OTP is folyamatosan vette önmagát! Miután a lakossági bank árfolyama 6 ezer forint környékéről 4 ezer forint közelébe süllyedt, a 30 százalékos diszkont miatt a saját részvény jobb befektetésnek látszott, mint mondjuk egy másik bank költséges felvásárlása.

 

Mi fán terem a short?

A short a spekulánsok által talán leginkább kedvelt ügylet: ilyenkor az eladók olyan értékpapírt árulnak, amilyen nincs is nekik. Általában egy brókercégtől kölcsönzik a részvényt, amit az áresésben bízva eladnak, hogy később olcsóbban visszavásárolják. Ha az ár tényleg csökken, akkor nyernek, ha ellenben emelkedik, akkor buknak. Gyakran csak az árkülönbözetet veszik fel vagy fizetik ki. A tömeges shortolás pánikhelyzetekben gyorsítja az összeomlást, de sosem a shortosok pánikolnak. Ők csak keresni akarnak mások baján.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!