Bódvarákótól Nagyvejkéig – hogy Felcsútot ne mondjunk – számos településen tartanak időközi önkormányzati választást a következő hónapokban. A legizgalmasabb a három fővárosi kerületi szavazás lesz, ebből kettőt július 8-án tartanak. Vajon előkerül-e a Fidesz adu ásza, a cinkelt bevándorláskártya, esetleg az itt a migráns, hol a migráns, vagy elég lesz a szétesett ellenzék csontjain táncoló propagandamédia álhírszolgáltatása? Az V. és a VIII. kerületben jártunk.

  -
  -
- – Kép 1/2

„Tényleg a bácsi lesz az, aki migránsokat fog betelepíteni?” – ha nem a saját fülemmel hallom, nem hiszem el. Kislány érkezik ezzel a kérdéssel a polgármester választás ellenzéki aláírásgyűjtő standjához a Józsefvárosban. Na jó, elhittem volna bemondásra is, hiszen köztudott, már az óvodás korosztály is folyékonyan migránsozik, ha csúfol vagy kiközösít valakit. Ez a hároméves, több tízmilliárd forintnyi közpénzből létrehozott idegenellenes kampány eredménye. Vagy inkább járulékos hatása, hiszen az eredmény a harmadik fideszes kétharmad vagy Orbán Viktor diktátorba hajló ábrázolása a Time címlapján.

Kocsis Máté és a pszicho

A budapesti, VIII. kerületi Mátyás téren beszélgetek Győri Péterrel, a civilek által jelölt és az ellenzéki pártok (Momentum, LMP, MSZP, Párbeszéd, DK, Liberálisok, Szolidaritás) által támogatott közös polgármesterjelölttel. A közgazdász, szociálpolitikus, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke Kocsis Máté helyére pályázik, miután a Fidesz politikusa áprilisban a parlamentbe került.

– Mit gondol, mennyit árt a jelöltségének a titkos Molnár– Karácsony–Fodor pénzügyi megállapodás, vagy a Liberálisok kilépése a Párbeszéd-frakcióból? – kérdezem a jelöltet, azzal együtt, hogy vajon mit ér az összefogás, ha az összefogók elnök és elnökség nélkül vitézkednek.

– Nem tudom, nem foglalkozom országos politikával. Azért jöhetett szóba a jelöltségem, mert a civilek felkértek rá, és azért vállaltam el, mert az ellenzéki pártok egységben vannak mögöttem. De nem érzem úgy, hogy Józsefváros életét a nagypolitikának kellene eldöntenie, sőt. Szakpolitikus vagyok, a ’90-es éves elején Solt Ottilia kérésére vállaltam feladatot a fővárosi közgyűlésben, ahol majd másfél évtizedig foglalkoztam szociálpolitikával, lakástámogatásokkal.

– Solt Ottilia szaktekintély volt, öröm lehetett vele dolgozni – jegyzem meg –, de az SZDSZ és a liberalizmus ma szitokszó a kormányhívek számára. A kormánypárti Magyar Idők szerint a baloldali „szivárványkoalíció” jelöltjeként és volt SZDSZ-esként nem ismeri Józsefvárost, az Origo így konferálta fel önt: egykori SZDSZ-esként bevándorláspárti, a köztévé M1 Híradója azt találta fontosnak megemlíteni, hogy újraindítaná a droghasználókat segítő tűcsereprogramot.

– Nekem esett a kormánypárti sajtó rendesen, de nem számítottam másra. De én csak a programommal foglalkozom, mert Józsefvárosban van mit tenni. Uniós és hazai forrásból több helyen látványosan elkezdődött a kerület rehabilitációja, de ez csak a felszín. Ha csak a külsőségekkel foglalkozunk, és nem emeljük föl a házakban lakókat, akkor éveken belül ugyanúgy megindul a leépülés – mutat egy öt éven belül felújított épületre, ahol a vizesedés kikezdte a földszint vakolatát. – A társasházak felújítását önrészprogrammal kellene folytatni, és szociálpolitikai eszközökkel kellene segíteni a lemaradók felemelését. A Hálózat Alapítvány elnökeként említhetem, hogy mi eddig 3000 családnak segíthettünk, tavaly 200 millió forintot fordítottunk a budapesti rezsihátralékok törlesztésére, de ezt csöndben tesszük, és talán nem píározzuk eléggé.

Győri Péter kifejezetten károsnak tartja, hogy a józsefvárosi közgyűlésbe is beszivárgott a nagypolitika. Egyszer az országos hírekbe is bekerült a városrész, amikor a fideszes Kocsis Máté vezette testület februárban a Soros-tervről vitázott (csatlakozva az országos önkormányzati őrülethez), amit kikért magának az ellenzék egyik képviselője. Erőss Gábor elmondta, szerinte a sorosozás szemfényvesztés, miközben nem beszélnek a kórházakról, ahol naponta halnak meg emberek. Erre Kocsis közölte, aki szerint a Fidesz miatt történnek halálesetek az egészségügyben, az nem normális, és elmondta azt is: készíttetett egy pszichológiai átfogó jellemzést Erőss képviselőről, amit majd alkalomadtán odaad neki. Parlamentet megszégyenítő adok-kapok volt, szó se róla. Győri úgy látja: ha nem tiszta szakmaisággal közelítenek az ügyekhez, a pályázati ki- írásokhoz, akkor annak az árát a kerület lakossága fizeti meg.

Győri Péter az esélyekről elmondta: a tavaszi országgyűlési képviselőválasztáson – józsefvárosi körzetekre bontva – a demokratikus ellenzék 47 százalékot szerzett, míg a Fidesz 38-at, a Jobbik 11-et. Ahol az összefogás megtörtént, ott a közös ellenzéki jelölt nyert.

– Szó sincs tehát esélytelenségről – teszi hozzá. – A mozgósításon sok múlik majd. Ebben a Fidesz kétségkívül erős, meglátjuk, mi, együtt mire leszünk képesek.

– Amúgy meglepte a kislány iménti kérdése a migránsokról?

– Nagy bukfenc lenne, ha én valamin meglepődnék – mondja Győri Péter.

– Azon sem fog, ha egy szórólap azt állítja majd: mecsetet akar építtetni a II. János Pál pápa téren?

– Azt már hallottam, hogy ismeretlenek azzal járják a házakat, hogy kiadó lakásokat keresnek, mondván, azokba én fogok majd migránsokat telepíteni. Sokat foglalkoztam lakásügyekkel, de nem így…

Félnek a cigányok

A Józsefvárosban a házak homlokzata sok helyütt megváltozott, komplett negyedek újjáépítése kezdődött meg, de a lakosság szociális helyzete maradt a régi. A Népszínház utca környéke – amit sokan csak cigánynegyednek hívnak – legendásan terhelt ezektől a problémáktól. Ott jártunkkor rendőrök posztolnak, hat előtt szedi össze őket a kisbusz. A Mátyás téren türelmetlenül tol le bennünket egy sietős járőrautó a sétálóutcának látszó útról. Rendőr van tehát elég, de hogy ennek a választás előtti demonstráció-e az oka, nem tudni. A Magyar Idők című újságnak látszó kormánylap mindenesetre pontról pontra szétszedte Győri Pétert, aki szerintük nem ismeri Józsefvárost, részint a rend- őrségi jelenlétet érintő kritikái miatt.

A II. János Pál pápa téren a Demokratikus Koalíció standjánál gyűlnek az alá- írások. Az aktivisták azt mondják, szinte senki sem tud arról, hogy Kocsis Máté parlamentbe kerülése miatt július 8-án polgármester-választás lesz. Az arra járók között a migráció a téma.

– Annyi a külföldi, vagyis a kormány által beengedett „migráns” a kerületben, hogy az elképesztő. Régen a cigányoktól kellett félni, ma a cigányok félnek a „migránsoktól” – mondja egy idős szavazópolgár.

Helyi álhírmondók

Tavasszal két kerületi lapot is megbírságolt a Nemzeti Választási Bizottság a kormánypárti jelölt túlzott szerepeltetéséért. Az önkormányzati lap Józsefvárosban is kitesz magáért. Nemrég Kocsis Máté leköszönő polgármestert idézték, ő a választókkal szembeni tiszteletlenségnek tartja, hogy a baloldal jelöltje két hónappal az időközi választás előtt még nem ismert. „Az pedig önmagáért beszél, hogy a baloldaliak megint úgy akarnak választást nyerni, hogy el sem indulnak rajta” – tette hozzá Kocsis, utalva már az ellenzéki összefogásra.

Győri Péter a héten levelet írt a fő- szerkesztőnek, hogy jelezze: szeretné, ha a kampányban egyenlő feltételeket biztosítanának. Ez persze érinti azt a régi vitát, hogy egy aktív tisztségviselő, vagyis Sára Botond fideszes alpolgármester működése mennyire választható el a polgármester-jelölti státuszától. A lap szerint teljesen: a fideszes politikus neve 10-12 alkalommal jelent meg a májusi lapszámokban. Sára fotóival sem fukarkodik a szerkesztőség, május 9-én anyákat köszöntött, beszámolt a kerület előtt álló virágzó jövőről, egy Orbán-kormány-alakítás és egy jobbikos kilépő képviselőről írt cikk „között”. Az áprilisi parlamenti választás előtti számokat nézve a java még hátra van: akkor azt találták a legjobbnak, ha öt számból négynek a címlapjára Kocsis Mátét szerkesztik, egyszer Orbánnal. Azóta – pihentetik az olvasót – épületek sorjáznak a borítón. Sára Botond egyébként a pünkösd utáni első lehetséges napon, kedden délelőtt leadott 2000 ajánlást, ami majd hétszerese a szükséges mennyiségnek. Ez néhány óra alatt összejött, ami szervezettséget jelent – Kubatov-listával vagy anélkül is.

Belváros: minden egy lapba

Az imént kivesézett ingyenes helyi lap műfaja megvan az V. kerületben is, de kakukktojásként: a Mai Belváros önkormányzati kiadását még Rogán Antal számolta föl. Azóta gazdasági társaság a tulajdonos, a közhivatalon tehát nem lehet számon kérni, miért van tele Balla Valéria alpolgármester fotójával az újság (más kérdés, hogy az állami/önkormányzati hirdetések így is fenntartják, akár a Mediaworks vagy a New Wave Media Group – Origo propagandafelületeit).

Az említett „politikai celebet”, Balla Valériát indítja a Fidesz–KDNP a parlamentbe jutott Fidelitas-elnök, Böröcz László alpolgármester megüresedett képviselői helyére. Ezt a tényt a demokratikus ellenzék a megszaporodott fotókból tudta meg. A május 8-i lapszám címlapján és 2-3. oldalán például három fotó és egy interjú szerepel az alpolgármesterrel/fideszes jelölttel. A további oldalakon Balla nyugdíjasbuszt indít Balatonfenyvesre, lakossági fórumot tart a közterület-fenntartásról, Szentgyörgy- és kirakat-kiállítás díjat ad át, mind fotóval – jószerével csak a keresztrejtvényben nem találtuk a mozgékony tisztségviselő nevét. Ez sem volna furcsa, Kucsák László fideszes képviselő idei kalendáriumának minden oldalán szerepeltette önmagát, és a keresztrejtvény megfejtése is ő volt.

Nagy Bélától, az ellenzék önkormányzati képviselőjelöltjétől távol áll ez a túltolt nyüzsgés. A magyar–ének szakos nyugdíjas pedagógust ugyan régóta érdekli a közélet, és a baloldaliságát is büszkén vállalja, de a pártpolitika és a sárdobálás sosem volt kenyere. – Humán értelmiségiként azt szeretném megmutatni a helyi ügyeket szolgáló elkötelezettségen túl, hogy a jelenlegi ellenzék soraiban is vannak jó szándékú, értelmes emberek: magamat ilyennek gondolom. A világ nem fekete és fehér, egy beruházás vagy egy újabb civil közösségi tér létrehozása nem baloldali vagy jobboldali. Szerintem ez ilyen egyszerű.

Nagy Béla azt gondolja: jó, ha a turisták jól érzik magukat a Belvárosban, de még jobb volna, ha a lakók is jól érezhetnék magukat. Környezetvédőként, természetjáróként a zöldfelületek növelésén, a járműforgalom csökkentésén szeretne dolgozni, és szerinte az üres üzletek problémájára is megoldást kell találnia a kerületnek. Érdekes módon, teszi hozzá, a szociális gondokkal is foglalkoznia kell a Belvárosnak, ezt az oktatásban töltött évtizedekben tapasztalta. Az esélyeiről szólva azt mondja: tavasszal Csárdi Antal (LMP) nyerte azt a kerületet, amihez az ő két választóköre is tartozik, így bizakodó.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!