Az ilyenkor szokásos globalizációellenes tüntetőkkel, rendőrsorfallal és a találkozót megelőző szócsatákkal kezdődik a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-ek hétvégi csúcsértekezlete.

 

Az Európai Unió vezetői, illetve az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Olaszország, Franciaország, Japán és NagyBritannia állam- és kormányfői a Québechez közeli La Malbaieben gyűlnek össze, de azt már előzetesen tudni lehetett, hogy mind az iráni atomalku és a klímavédelem, mind pedig a védővámok kérdésében homlokegyenest eltérő állásponton vannak a politikusok.

Az Egyesült Államok és szövetségesei között az elmúlt napokban felerősödött a feszültség az amerikai kormány által az Európai Unióra, Kanadára és Mexikóra kivetett védővámok miatt. Washington az import acélárura 25 százalékos, az import alumíniumtermékekre 10 százalékos védővámot vetett ki. A francia államfő csütörtökön arra szólította fel a G7-es országcsoport vezetőit, hogy a kétnapos csúcsértekezleten szálljanak vitába Donald Trumppal, és a hagyománytól eltérően ne adjanak ki közös közleményt a találkozó végén. Trumpot nem különösebben érdekli az európaiak „nyafogása”. Szerinte a felelősség egyedül őket terheli, így megoldást is nekik kellene javasolniuk. Trump egyébként nem lesz ott végig az eseményen. Szombaton kora délelőtt továbbindul Szingapúrba, Kim Dzsongunnal tartandó keddi csúcstalálkozóra.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!