Ki hova tart? - Az sosem árt, ha egy miniszter, aki a szociális ügyekkel (is) foglalkozik, szociálisan érzékeny. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nem ilyen. Ha ilyen lenne, nem kellene időről időre elszörnyednünk azon, mit gondol azokról, akik valóban rászorulnak a segítségére.

 
Balog és államtitkárai - MTI-fotó: Beliczay László

Balog Zoltán az új kormány adta lehetőségeket a következő módon kívánja kihasználni: két külön államtitkárságot hoz létre, az egyik a „problémás családokkal” foglalkozik, a másik azokkal, akik „a vállukon viszik Magyarországot”.

Vannak tehát hasznos és kevésbé hasznos tagjai társadalmunknak, ha jól értjük. Előbbiekkel a család- és ifjúságügyi államtitkárság foglalkozik majd, aki viszont az utóbbiba csúszik bele, az a szociális és felzárkóztatásügyi államtitkárság fennhatósága alá kerül. A minisztériumi struktúra alapján a problémások – haszontalanok? – a fogyatékkal élők, a gyermekvédelmet igénylő gyerekek és a cigányok lennének. Ha ez nem lenne elég, Balog még tudja fokozni. Újabb alkategóriákat teremtett ugyanis minapi beszédében: szerinte rászorulóból is kétféle van, az önhibáján kívül, illetve önhibájából rászoruló. Belegondolni is riasztó, milyen kritériumok alapján löknek valakit az egyik vagy másik kategóriába.

És azt ki dönti majd el, hogy egy ember önhibájából vagy azon kívül nyomorog?

Ha Balog szavait elemezzük, juthatnánk arra az értelmezésre is: hasznos, teherhordózó tagja nem lehet társadalmunknak az, aki fogyatékkal él, aki cigány, aki védelemre szoruló gyerek. Ezt jobb helyeken kirekesztésnek nevezik.

A kirekesztés ellen, szintén jobb helyeken, a szociálpolitikával foglalkozó miniszter küzd. Máshol. Itt Balog a szociálpolitikával foglalkozó miniszter.

Szavainak további értelmezését viszont megakasztja, hogy időközben a szépen kimunkált államtitkári rendszerbe belerondított a valóság. A legújabb statisztikai adatok szerint a munkavállalók (kormányzati terminológiában: a társadalom hasznos tagjai) jelentős része is nyomorog. Negyedük keres a létminimum alatt, ami annyit tesz, hogy fizetésük nem éri el a „folyamatos életvitellel kapcsolatos minimális szükségletek kielégítésére” szükséges havi nettó 87 510 forintot. Hogy Balog is értse: a teherhordók közt is sok a rászoruló.

Tán kellene nekik is egy köztes államtitkárság.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!