Bár már péntektől kérhetik a devizában eladósodottak hitelük árfolyamrögzítését, az igénylők tegnap délelőttig nem rohamozták meg bankjaikat, hogy szerződést köthessenek a „kedvezőbb” konstrukcióról. Pedig a bankszövetség arra számít, hogy akár az adósok fele is segítségért folyamodhat, ezért több intézet rendkívüli nyitva tartással várja ügyfeleit.

Az Erste Bank bejárata előtt hárman, bent körülbelül húszan várakoztak szombat délelőtt, hogy sorra kerüljenek. Látva a sok embert húztam egy sorszámot. Miközben álltam, beszédbe elegyedtem a biztonsági őrrel, aki szívesen mesélt az ilyenkor szokásos dömpingről. „Legtöbben pénzt utalnak, vagy vesznek fel, nem hiszem, hogy volt vagy van köztük olyan, aki szerette volna a 180 forintos rögzített árfolyamot választani” – mondta, amit végül a hitelügyintézéssel foglalkozó hölgy is megerősített: „nekünk kötelességünk minden ügyfelet tájékoztatni a feltételekről, de náluk még senki nem vette igénybe, sőt nem is érdeklődött a kormány árfolyam-rögzítési programja iránt”. Pedig az árfolyamvédelem már a hitel típusától függetlenül minden olyan hitelszerződésre kiterjed, ahol a devizakölcsön mögötti fedezet egy lakóingatlan.

Ezek után következett a CIB és az MKB Bank, ahol az intézet szabályzatára hivatkozva semmilyen felvilágosítást nem adtak. Ahogy elnéztem, nem is lett volna nagyon miről, összesen három ügyfél lézengett a két pénzintézetben.

A hvg.hu információi szerint a CIB Banknál a péntektől igényelhető árfolyamrögzítésről eddig országos szinten összesen 140 ügyfél kérdezősködött, és csak kettő igénylést regisztráltak. Az OTP-hez sem ment be senki érdeklődni, bár az ügyintéző szerint azért, mert az emberek nem szívesen intéznek egy ilyen komoly dolgot plázában található bankfiókokban. Vagy csupán a romá­niai ügyfeleinek felkínált segítő intézkedés bőszítette fel őket kissé, előttük ugyanis nyitva áll a lehetőség, hogy két évig csak a hitelkamatokat fizessék. Emellé a pénzintézet ráadásul még fél évig maximum egyszázalékos kamatkedvezményt is ad. Persze nem mondhatjuk, hogy ránk nem gondolt a bank, hiszen másokkal ellentétben 200 forinton rögzítették a svájci valutát, és az árfolyam-rögzítési lehetőség iránti kérelmet is három hónappal később a máshol megszabottnál, 2012. március 31-ig nyújthatja be az ügyfél.

Végül nem tudni, hogy a rögzítést körülvevő bizonytalanságok, a több tízezer forintba kerülő és kötelező közjegyzői okirat vagy a pláza hangulata volt az oka az alacsony érdeklődésnek, mindenesetre úgy tűnik, a rögzítés-roham picit még várat magára.

 

 

Utolsó esély végveszélyben

Egyre több embert taszít kilátástalanságba a frankárfolyam ingadozása okozta egzisztenciális krízishelyzet, és közülük jó páran utolsó mentsvárként fordulnak a különböző telefonos lelkisegély-szolgálatokhoz. Egy darabig még megtehetik, nem tudni azonban, mi lesz ezekkel a szervezetekkel az egyre kevesebb pályázati lehetőségek közepette, és önkormányzati támogatás híján, pedig segítségükre ezekben az időkben lenne a legnagyobb szükség.

Párkapcsolati probléma, gyász, vagy akár a mindennapi feszültség levezetése. Ezek a leggyakoribb indokok, ami miatt a békéscsabai S.O.S Telefonos Lelkisegély Szolgálatnál megcsörren a telefon. Vagyis csak ezek voltak, ugyanis a svájci valuta napról napra csúcsot döntő szárnyalása miatt az elmúlt időszakban megsokszorozódtak a devizahitelesektől érkező kétségbeesett telefonhívások. „Mostanában heti átlag hatvanra nőtt a megkereséseink száma, és ezek közül kimagaslóan sok az olyan ember, aki azért fordul hozzánk, mert képtelen fizetni hitele törlesztőrészleteit” – magyarázta a névtelenségét megkeresésünkkor is őrző, magát csak „Babi”-ként emlegető önkéntes szakember, az S.O.S Telefonos Lelkisegély Szolgálat egyik munkatársa. Nagyon változó, hogy milyen hangulatban tárcsázza őt a kagyló másik végén lévő segélykérő, de sajnos mostanában egyre többször hangzanak el olyan mondatok, amelyek házfelgyújtással vagy öngyilkossággal kapcsolatosak. „Egy-egy ilyen megkeresésnek nem az a célja, hogy megoldási lehetőségeket vázoljak fel az amúgy is ismeretlen körülmények közt élő bajbajutottaknak, inkább egyfajta együttgondolkodásról van szó. A lényeg, hogy az emberek hangosan is ki tudják mondani, mi az, ami nyomasztja őket. Ezáltal megnyugodhatnak, vagy legalább kiadhatják magukból a feszültséget, még mielőtt az elfojtás esetleg öngyilkossághoz vezetne” – hangsúlyozta Babi, majd hozzátette: „így a beszélgetés végére akár még a fény is megcsillanhat az alagút végén, egy váratlanul jött ötlet formájában”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!