Hiába a migráció elleni harc, a bevándorlás szervezők elleni hangzatos fenyegetések vagy épp a Stop Soros! törvénycsomag, kiderült, hogy az év első négy hónapjában 279 embernek adott különféle védelmet Magyarország.

 

Harmincöten menekültstátuszt kaptak, 232 embert oltalmazottként ismertek el, 12-en pedig befogadottként kerülhettek be és maradhatnak Magyarországon – derült ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal friss adataiból. A statisztikából kiderül az is, hogy legtöbb menekültkérelmet az afgánok nyújtottak be (139-en), őket az irakiak, szírek, irániak és pakisztániak követik.

A lendület egyébként áprilisra jelentősen csökkent az előző hónapokhoz képest – hívta fel a figyelmet a hvg.hu, és a portál szerint könnyen lehet, hogy az Alaptörvény mostani, hetedik módosításával és a Stop Soros!-jogszabály elfogadásával a kormány hermetikusan lezárja az országot. Ezekben ugyanis a többi között kimondták azt, hogy idegen népesség az országba nem telepíthető be, és nem kaphat menedékjogot az az ember, aki olyan országon keresztül érkezik Magyarországra, ahol nem volt kitéve üldöztetésnek. A Btk. pedig új tényállással egészül ki, ezentúl bűncselekmény lesz a jogellenes bevándorlás elősegítése.

Eddig leginkább kommunikációs fogás volt a Fidesznél a bevándorlás elleni harc, amellyel egyben lehetett tartani a tábort és a félelem kiválóan alkalmas volt a szavazók mozgósítására. A valóságban tavaly csaknem 1300 menekültet fogadott be az ország, miközben azt a 2005-ös uniós döntést – az Európai Bíróság azóta meghozott határozata ellenére – nem tartja be Magyarország, amely 1294 menedékkérő befogadásáról, illetve menekültügyi eljárásának itteni lefolytatásáról szól.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!