Szétfeszítheti a német kormánykoalíciót a migráció megítélése.

 

A héten a menekültek beengedésének szabályozása körüli heves vita miatt félbeszakadt a parlament ülése is. Merkel kancellár és Seehofer belügyminiszter akár kenyértörésre is viheti a dolgot.

Horst Seehofer, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, belügyminiszter szerint meg kell tagadni a belépést a határon a menedékkérők bizonyos csoportjaitól. Elsősorban azoktól, akiket máshol már nyilvántartásba vettek vagy elkezdték menedékjogi eljárásukat. Angela Merkel, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke viszont ellenzi ezt. Szerinte egyoldalú, nemzeti intézkedések helyett EU-s szintű szabályozást kell kidolgozni.

Merkel azt javasolja, hogy még ne változtassanak a 2015- ben bevezetett gyakorlaton, amely gyakorlatilag minden menedékkérőt beenged az országba, függetlenül attól, hogy vannak-e papírjai, és regisztrálták-e más tagállamban. Szerinte a nemzeti szintű intézkedések előtt kétoldalú megállapodásokat kell kötni a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett uniós tagállamokkal. A kancellár állítja: ezek a megállapodások megkérdőjelezhetetlen jogi alapot adnának arra, hogy a német határon megtagadják a belépést az érintett menedékkérőktől, és így már be lehet vezetni a Horst Seehofer által sürgetett szigorításokat. A  CSU elutasította Angela Merkel javaslatát. „Túl sokáig lavíroztunk kompromisszum és kompromisszum között menekültügyben anélkül, hogy alapvető és világos döntést hoztunk volna. Itt az ideje a tisztázásnak!” – jelentette ki Markus Söder bajor kormányfő, aki sajtóértesülések szerint a CSU tanácskozásán úgy fogalmazott: „elkezdődött a végjáték” a testvérpártok menekültügyi vitájában. Hozzátette, hogy a berlini vezetésnek „a hazai lakosságra is gondolnia kell, nem mindig csak Európára”.

A három éve zajló konfliktus kiéleződésében nagy szerepe van annak, hogy a legutóbbi menekülthullám elsősorban a déli, bajor tartományt érintette, valamint, hogy Bajorországban októberben helyi törvényhozási választásokat tartanak, és a CSU támogatottsága gyengül. A legutóbbi mérések szerint a helyben hagyományosan legerősebb párt támogatottsága 40 százalékig süllyedt, ami azzal fenyeget, hogy elveszíti abszolút többségét a tartományi parlamentben. Ráadásul a CSU-tól jobbra álló új Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt választói támogatottsága folyamatosan emelkedik. Ha a CSU-nak nem sikerül eléggé keménynek mutatkozni a menekültkérdésben, félő, hogy a nála is erősebben migrációellenes AfD lesz a bajor közélet legújabb „erőközpontja”.

Merkel és Seehofer vitája miatt félbeszakadt a Bundestag ülése. A belügyminiszter ezután jelezte, hogy kancellári támogatás nélkül is készen áll terveit átültetni a gyakorlatba.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!