Számos nemzetközi kutatás vizsgálja a nők társadalmi helyzetét, melyekben Magyarország az Európai Unió más országaihoz viszonyítva rendre gyalázatosan teljesít. Legutóbb tavaly ősszel a Világgazdasági Fórum felmérése mutatott rá, hogy utolsó helyen állunk a nemek közti egyenlőség tekintetében az unió tagállamainak sorában.

 
 
 

Azt azonban, hogy hogyan élik meg a nők mindennapjaikat, mennyi idejük, lehetőségük van magukkal foglalkozni, hogyan szórakoznak és kapcsolódnak ki, kevés és nehezen elérhető kutatás vizsgálja csak. Pedig érdemes megfigyelnünk azt, hogy a nők mindennapi életének tekintetében milyen különbségek adódnak az unión belül.

Erre tettünk kísérletet két hasonló méretű település, a 4500 lakosú Komárom- Esztergom megyei Környe, illetve a Salzburghoz közeli 3000- es lélekszámú Saalbach-Hinterglemm különböző korú és társadalmi helyzetű nőit megkérdezve.

Az osztrák falu válaszadói, a 22 éves, recepciósként dogozó, gyermektelen Helga, a 37 éves banki asszisztens, kétgyermekes Gitta, illetve a 64 éves, háromgyermekes, korábban tanárként dolgozó Iréne voltak.
Környén Mária, a két gyermekkel gyesen lévő 30 éves tanítónő, a 38 éves Virág, akinek egy gyermeke van és eladóként dolgozik, illetve a 67 éves, nyugdíjas tanítónő, Ilona, aki három gyermeket nevelt fel, válaszoltak nekünk.

Az általunk megkérdezett osztrák és a magyar nők mindegyike elégedett az életével, jó vagy megfelelő egészségi állapotban van, és egyikük sem tapasztalt soha semmilyen nemi megkülönböztetést a munkahelyén – eddig jobban teljesítettek a kutatásokban szereplő eredményeknél a környei asszonyok.

A különbségek a pihenés lehetőségeinél azonban már megmutatkoztak.

Átlag 10 nappal többet voltak szabadságon az osztrák nők, mint a magyarok, és nem is akárhogy pihentek. Az osztrák hölgyek mindegyike húsvétkor utazott el legutóbb, a recepciós kisasszony Dubaiban, a banki dolgozó Barcelonában, nyugdíjas válaszadónk Rómában tett látogatást.
Ehhez képest a két magyar anyuka tavaly a Balatonon pihent utoljára, Ilona pedig Gyulán volt üdülni februárban.

Az otthoni szabadidőt is máshogy használják ki a két település lakói, míg a sógorasszonyok közül mindenki a mozgást, sportolást említette elsőként, addig a magyar nők egyike sem tüntette fel a szabadidős tevékenységek között. Viszont van, aki kézműveskedik és kertészkedik az „üres” óráiban, amely tevékenységeket inkább az osztrák nőkről feltételeznénk.

Válaszadóink többsége naponta olvas, viszont az osztrák településen lakó nők gyakrabban jutnak el kulturális programokra, mint a környeiek.
Ugyanakkor többet, átlag napi négy órát töltenek tévénézéssel, míg a magyar asszonyok csupán 2-3 órát.

Döbbenetes különbséget a magukra fordított pénz és ennek nyomán a ruhavásárlási és szépségápolási trendek mutatnak. Az osztrák nők átlag havi 600 eurót költenek saját igényeikre, rendszeresen vásárolnak közepes árfekvésű, az aktuális divatnak megfelelő ruhákat, és évente 40- szer(!) jutnak el fodrászhoz.
Ezzel szemben a magyar nők havonta 5-10 ezer forintból oldják meg a ruhavásárlást és szépségápolást. Évente 3-4 alkalommal mennek fodrászhoz, a divatot saját bevallásuk szerint nem tudják követni, ruhákat turkálóban, kínai boltban és plázákban, leárazások idején vásárolnak. Minden általunk megkérdezett hölgynek van jogosítványa, de csak az osztrák nők rendelkeznek hozzá autóval is.

A válaszadók nevét megváltoztattuk. Köszönetet mondunk Juhász Katalinnak és Skoda Attilának a cikkhez nyújtott segítségért.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!