A világ egyik legnagyobb, 209 tagú nemzetközi szövetségét megrázó válság szemtanúi voltunk a héten. A FIFA-ról, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségről van szó. Ugyan akadnak taglétszámot tekintve nagyobb sportszervezetek, ám nézőszám, bevétel és kiadás tekintetében szinte biztosra vehetően verhetetlen a FIFA. Még valamiben az: a korrupcióban.

 
Archív képünk: Blatter–Orbán nagy barátság. Az MTI szerint az UEFA-vb-tag Csányi Sándor voksára nem számíthatott a svájci elnök - Forrás: Miniszterelnökség, MTI

Szerdán váratlanul a FIFA-kongresszusra Zürichben egybegyűltek közül többeket a vártnál korábban ébresztettek, ráadásul nem a portáról. A kopogásra ajtót nyitó FIFA-fejeseket a svájci rendőrség emberei üdvözölték és vitték el.

Aznap délután Brooklynban Loretta Lynch amerikai igazságügyminiszter, főügyész, bejelentette, hogy háromévi nyomozás után, több mint két évtizede tartó, 150 millió dolláros korrupciós ügy szálait felgöngyölítve döntöttek a közép-, észak- és dél-amerikai labdarúgó- föderáció több vezetőjének őrizetbevételéről. Az ügy érinti a brazil, az uruguayi és Costa Rica-i szövetség elnökét, a FIFA egy jelenlegi és egy korábbi alelnökét is. De nemcsak azokat vették célba, akik állítólag a pénzt kapták, hanem azokat is, akik adták, köztük a legnagyobb brazil és argentin sportmarketingcégek vezetőit. A korrupció kötődött a 2014-es vb-hez és a 2016-os Copa Americához is. Ugyanakkor senkinek nem volt kétsége, hogy a támadás igazából Sepp Blatter FIFA-elnököt célozta, aki ötödszöri újraválasztására készült.

Az amerikai bejelentésnek jó néhány különböző következménye lett. Hatására a FIFA-n belül felerősödtek a Blattert bíráló hangok, elsősorban az UEFA vezetője, Michel Platini minden eddiginél élesebben támadta Blattert, felszólítva, hogy mondjon le, valamint európai bojkottal is fenyegette őt, továbbá ellenjelöltjét, a jordániai Ali herceget támogatta, aki mellesleg jelenleg is a szervezet alelnöke. Egy másik következmény szerint a svájci rendőrség vizsgálja, hogy a megvesztegetés befolyásolta-e a 2018-as és 2022-es vb-k odaítélését – az előbbit Oroszország, az utóbbit Katar kapta. Innen már a politika is belépett, Putyin megtámogatta Blattert, míg Cameron brit kormányfő távozásra hívta fel. Moszkva Londonnal szemben kapta meg a vb-t. Ugyanakkor a korrupciós ügyek érezhetően óvatosságra intették a legnagyobb szponzorokat, akik egyelőre kivárnak, a kérdés, hogy meddig.

Blatter azonban kitart: az elnökválasztó kongresszust megnyitva szemrebbenés nélkül hívott fel a korrupció elleni harcra és a bizalomteremtő csapatmunkára. Persze ő is tudja, ennek a meccsnek nincs vége.

A FIFA-kongresszuson pénteken történtekről és következményeiről:

Blatter újra elnök, a FIFA megbukott
"Hiába a futballszövetség legmélyebb válsága: Sepp Blatter ötödjére is elnök lett. 79 éves, és a legkeményebb harc most vár rá. A hatóságok, Európa is megszorongathatja. Elnöksége a FIFA kritikája."

FIFA: Egy újabb fekete nap, vesztett a futball - Figo
"Vegyes fogadtatása volt Európában és a világban is, hogy Joseph Blattert pénteken újraválasztották a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének a szervezet zürichi kongresszusán."

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!