"Meg kell küzdeni" címmel jelent meg Nagy B. György interjúja Botka Lászlóval a január 21-i, friss Vasárnapi Hírek a 9. oldalán

 
VH, 2017. január 21.


"Ma Magyarországot az emberek többsége igazságtalan országnak tartja – olyan helynek, ahol nincs biztonság.
Az emberek 40 százaléka konkrét létbizonytalanságban él; a hatalom egy nap alatt gründol olyan törvényt, ami szerzett jogokat vesz el; a kormány bármikor leszámol bármilyen szervezettel – például a civilekkel. Amikor egy kutatás azt vizsgálta, hogy miért vándorolt el több mint félmillió magyar, a legfontosabb oknak a létbizonytalanságnak bizonyult, a második tényezőnek pedig a kiszolgáltatottság.
A jogállamot és a demokráciát akkor szeretik meg az emberek, amikor elveszik tőlük. Az embereket immár semmi nem védi meg a hatalomtól, és joggal érzik úgy: mérhetetlenül igazságtalan módon nem a munka, a tehetség határozza meg, hogy kiből mi lesz, hanem a hatalomhoz való viszony. Újfajta, politikai, szociális, gazdasági függésre építő kasztrendszer van kialakulóban – ezt szét kell zúzni, új baloldali programmal, stílussal."

(...)


"...amíg szabadon lehet választani, addig van esélyünk, hogy vissza tudjuk adni az embereknek a reményt, egy igazságos és biztonságos ország reményét."

(...)

"Újra kell építeni azt a szociális védelmi rendszert, amit a Fidesz lerombolt – de a korábbinál hatékonyabb szisztémát kell létrehoznunk. Nagyon sok baj sújtja az embereket: nem találnak munkát, családi bajok miatt utcára kerülnek, tartozás miatt elveszthetik a lakásukat – az a jó szociális rendszer, ami a legtöbb helyzetben gyors és aktív segítséget nyújt. Ehhez kezdő lépésként át kell alakítani az adórendszert, amelyik egész Európában a legdurvábban sarcolja az alacsony jövedelműeket. A minimálbért adómentessé kell tenni, több kulcsos szja-t kell bevezetni, újra kell gondolni a családi támogatások rendszerét – hiszen a Fidesz a lakosság 10-15 százalékát, éppen a legtehetősebbeket támogatta. Ennek véget kell vetni."


Előválasztás helyett teljesítményméréssel választaná ki az egyéni baloldali jelölteket Botka László.
Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének szerepére e héten felkent szegedi polgármester az egységben és az összefogásban hisz, de Gyurcsány Ferencből nem kér.
Botka László neve persze nem először kerül szóba mint potenciális kihívóé, ám most először állítja határozottan: „az én elszántságom nagyon erős”.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!