"Shakespeare-t az Éhezők viadalával" címmel jelent meg a szeptember 10-i Vasárnapi Hírekben munkatársunk, Szabó Kata interjúja Békési Kálmánnal.

 
 
 

Békési Kálmán korábban oktatáskutatóként dolgozott Budapesten. 2012 óta Londonban él, ahol pedagógusként, oktatási szakértőként, és kutatóként dolgozik. Angliában szerzett tapasztalatairól blogot vezet. (bekesikalman.blog.hu)

2012-es döntéséről így beszél:
"Otthon különböző szakértői munkákat végeztem, az utolsó munkahelyem az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben volt, ahol egy EU-s projekt szakmai vezetője voltam. Végül 2012-ben jöttem el, részben, mert mindig is szerettem volna kipróbálni magam külföldön, de főleg azért, mert úgy éreztem, a szakmai munkavégzés ellehetetlenült. Nem azért, mert ne lett volna egy csomó kiváló koponya az oktatásirányításban és háttérintézményekben, hanem a külső körülmények miatt, amiknek része a politika egy állami kutatóintézetben. Emellett folyamatos volt az egzisztenciális bizonytalanság, a szerződéseinket mindig csak határozott időre kötötték, és soha nem lehetett tudni, hogy meghosszabbítják- e. A folyamat nem a Fidesszel kezdődött, hanem már korábban. Egyre reménytelenebbnek láttam, hogy a szakmai munkavégzés feltételei javuljanak."

A szakértő Nagy-Britanniában szerzett tapasztalatait és a magyar helyzetet veti össze a hosszú beszélgetésben, amely a friss VH-ban olvasható teljes terjedelmében (Shakespeare-t az Éhezők viadalával címmel).

Ajánlónkban néhány részletet emelünk ki:

"Az osztálytermek szintjén fontos, hogy van néhány olyan megkérdőjelezhetetlen érték, amit mindenkitől megkövetelnek, akárhonnan is érkezett. Például volt egy eset, amikor a szaktanárral rászóltunk egy muszlim kislányra, hogy ne beszélgessen más témáról az órán. Erre azt válaszolta, hogy ő ezt nem ígérheti meg, mert a vallása tiltja. Többen is felsorakoztak mögé, hogy nem ígérhetnek olyasmit, amit esetleg nem tudnak betartani, mert akkor a pokol tüzén fognak elégni. Láttam rajtuk, hogy ez nagyon komolyan aggasztja őket, és azt éreztem, hogy nem gyalogolhatok bele a vallási meggyőződésükbe. Ekkor az órát tartó ír származású kollégám félrehívta a kislányt, és nagyon határozottan helyretette, hogy ez egy brit iskola, ahol bizonyos szabályokat be kell tartani. Nem várja el tőle, hogy tegyen ígéretet, egyszerűen fogadjon szót."
...
(Az iskolák vezetőinek) "Nagy szabadságuk van a munkáltatói jogokban, az igazgató dönt arról, hogy kit vesz fel vagy éppen bocsát el, szerintem ez egy alapvető kérdés, enélkül nem lehet iskolát vezetni. Emellett a gazdasági kérdésekben is szabadabbak. A beszerzések nagy részét iskolai szinten döntik el, és arra költhetnek, amire éppen szükség van. A nagy összegű beszerzéseket vagy beruházásokat egyeztetniük kell a felsőbb szervekkel. Az igazgató elég nagy mozgástérrel rendelkezik annak eldöntésében, hogy milyen fizetésért veszi fel a tanárokat. Bár itt is van bértábla, a meghatározott minimumtól felfelé el lehet térni, és ezt meg is teszik, ha éppen egy olyan pedagógust kell felvenniük, akikből hiány van a piacon. Egy jó matektanárt például rendesen meg kell fizetni. Sőt, ha valakivel nincsenek megelégedve, akkor az iskola dönthet úgy, hogy az ugyanazt a tantárgyat tanító, hasonló végzettséggel és „évekkel” rendelkező kollégáinak emeli a bérét, de az övét nem. Ez 10-20 százalékos bérkülönbséget is jelenthet a kollégák között."
...
"A túlközpontosítás, ami Magyarországon történt az elmúlt években, megfejelve a tankönyvválaszték leszűkítésével és az intézményvezetők jogköreinek olyan fajta megcsonkításával, hogy nem képesek hatékony szervezeti vezetőként működni, biztosan rossz irány."


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!