Mindenki örül, ha a rezsije csökken, az önkormányzat is, mert kevesebbet kell költenie szociális támogatásra. Ám van az ügynek másik, aggasztóbb oldala is – mondta a Vasárnapi Híreknek Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára.

– Az önkormányzatok feladata a közszolgáltatások – a vízellátás, a csatorna, a szemétszállítás, a kéményseprés, a távhő – nyújtása, amit az általuk tulajdonolt szolgáltató szervezetek révén oldanak meg. Épp e szolgáltatások árát fogják tíz százalékkal csökkenteni nyártól. Lehet, hogy van önkormányzati cég, amelyik ki tudja gazdálkodni az év második felének kezdetére ezt a tíz százalékot, de a többség biztosan nem. Eddig az önkormányzatok „takarékos üzemmódot” vártak el a cégeiktől. A testületi üléseken óriási veszekedések voltak a következő évi díjakon; a cégek mindig magasabbat szerettek volna, az önkormányzatok végül mindig alacsonyabbat állapítottak meg. Amelyik cég jól gazdálkodott, az a reális szolgáltatási díjak fejében nyújtott korrekt szolgáltatást. Ha ezt a reális összeget törvénnyel csökkentik, akkor reális hiány keletkezik, amit pótolni kell. Különben borul a rendszer. A településeknek arra nincs pénzük, hogy a vállalataiknak odaadják a majd a hiányzó tíz százalékot. Ha veszteségessé teszik a cégeket, azok a tulajdonostól várnak majd segítséget, hogy elláthassák a feladataikat. Ha embereket kell elküldeniük, ha nem vehetik meg a szükséges anyagokat, ha nem fizetik ki a fejlesztések hiteleit, akkor is a törvényekbe ütköznek. Ez az „elvonás” épp azokkal az önkormányzatokkal szemben igazságtalan, amelyek eddig hatékonyan működtették a közszolgáltatásokat.

A reális díjat a felhasználónak ki kell fizetnie. Ha nem tud fizetni, akkor az önkormányzatnak a rászorulót támogatnia kell, s ha elviszi a pénzét a tíz százalék, akkor erre sem futja. – Nem hiszem, hogy jó megoldás szociálisan rászoruló önkormányzatokat létrehozni csupán azzal: a rezsicsökkentéssel megnövelik a veszteségeiket – mondta Zongor Gábor.

A vonalas közművekre (csatornákra, kábelekre) kivetett járulékból kell majd kompenzálni azokat a vízmű cégeket, amelyek a díjcsökkentés miatt enélkül tönkremennének – mondta Kósa Lajos pénteken. A Fidesz alelnökének állítása szerint hazánkban minden 100 liter vízből csak 3 liter hasznosul ivóvízként, illetve főzésre. – Lehet, hogy jobban járnánk, ha a családok palackban kapnának megfelelő mennyiségű ivóvizet, az egyéb szükségletekre pedig használhatná mindenki a lényegesen olcsóbban előállítható – nem ivóvíz minőségű – csapvizet – latolgatta a jövőt Kósa Lajos.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!