A Budapesti Vegyiművekben szabálytalanul tárolt mérgező anyagok kijutottak az üzem területéről - derül ki munkatársunk, Kertész Anna "Nincs hozzá oligarcha" címmel a friss Vasárnapi Hírekben megjelent riportjából. - A telephely környékén élő lakók egy része tökéletesen nyugodt, más viszont már aludni sem tud az idegességtől. Mindkettőnek ugyanaz a forrása: az információk hiánya. - Nemrég Lázár János meglepő bejelentést tett: - Államosítjuk a Budapesti Vegyiműveket. Jöhet a kármentés?

 
Az Illatos úti telephely - Fotó: Kállai Márton

Az Illatos úttól pár száz méterre lévő József Attila és az Aszódi úti lakótelepeken élő lakosok közül az informáltabbak elmondták lapunknak:
„Borzasztó érzés, hogy bizonyíthatóan ott vannak körülöttünk a vegyiművekből kiszabadult mérgek” – panaszkodik Judit, aki a Greenpeace által rendelt porvizsgálatok egyik mintaadója volt. A négytagú család légkondicionálójának tetején három mérgező anyag jelenlétét mutatták ki határérték feletti mennyiségben. Ebből kettő biztosan az üzem területéről került oda. „Utálok hazajönni, a kutyával már nem megyek nagy sétákra, mert ki tudja, mi kerül a szervezetébe a talajból, és folyton az jár a fejemben, hogy köze lehet-e a szennyezésnek a kislányom jóindulatú csontdaganatához."
(...)
A botrány történetével kapcsolatban a cikkből kiderül:
"Számos, egymástól független mérés is történt, egyre távolabbi mintavételi helyekkel, ezek eredményei azt bizonyítják, hogy mindhárom érintett kerületben (IX. XIX., XX.), lakott területen is jelen vannak a mérgek. A legijesztőbb eredmény talán az volt, hogy a Határ út közelében, pesterzsébeti családi házak udvarán nevelt tyúkok tojásában is jelen volt a mérgező DDT, a legutóbb pedig a Greenpeace lakásokból vett pormintákban mutatta ki a káros vegyületeket. A ferencvárosi önkormányzat által hét helyszínen, köztük a Napfény utcai játszótéren rendelt mérések a talaj- és talajvízmintákban jóval határérték felett talált mérgező anyagokat."

Kertész Anna cikke részletezi a további ismert mérések eredményeit is, valamint azt, hogy aláírásukkal bizonyíthatóan ki mindenki tudott ezekről már évekkel ezelőtt.
A hatóság korábbi mérései például "hasonló eredményekre jutottak, mint most a Greenpeace: hogy a környéken mindenhol ott vannak a levegőben, a talajvízben, a rétegvízben és a talajban a különböző fajtájú szennyező anyagok! Például a króm6 nehézfém, amely vízoldható és súlyosan rákkeltő anyag, amely az Erin Bronkovich aktivista harcáról készült Oscar-díjas filmből lehet ismerős."

„Jobb lenne, ha nem ennének azokból az ott termett gyümölcsökből"
– csóválja a fejét dr. Darvas Béla, a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke, aki áttanulmányozta az önkormányzat, illetve a Greenpeace által rendelt mérések eredményeit és azokat szerette volna mindenki számára érthetővé tenni egy IX. kerületi képviselő-testületi ülésen. – "Régóta nem hozott már ki semmi a sodromból, de ami ott történt, az szerintem szégyenletes volt. Leírtam a képviselőknek és próbáltam elmondani azt, amit most önnek, hogy nagy a baj és milyen lépésekre lenne szükség, de ez nem érdekelte a képviselők többségét. Viszont ezt követően a megoldásra vonatkozó kérdéseket tartózkodással elutasították, vagyis nem is értették meg a helyzetet, többségük ezért volt döntésképtelen.” Darvas Béla hosszasan sorolja mindazon növényvédő szereket, amelyeket a BVM-ben előállítottak, használtak, amelyek gyártási hulladékával a garéi tározót szennyezték, és amelyekből – ezek szerint – jócskán maradt a telephely talajában és talajvizében azután, hogy a BVM leállította a működését.

Kertész Anna cikkében olvasható Darvas Béla teljes nyilatkozata, az azonosított vegyületek és az általuk megnövelt kockázatú súlyos betegségek részletes ismertetésével. A professzor elmondja: az érintett lakosság körében elvégezhető visszatekintő egészségügyi tanulmányokból ki lehetne olvasni, hogy milyen arányban fordult elő mindez az érintett területeken.

Mindeközben Bácskai János ferencvárosi polgármester "mostani kommunikációjának lényege, hogy a mérgezés valószínűleg nem jutott ki a lakott területre, ha valaki mást mond, az pánikot akar kelteni, és hogy rajta senki semmit ne kérjen számon, ő nem utasíthatja a kormányszerveket további mérésekre és egyéb cselekvésekre. A kérdésre, hogy mit gondol szakemberként és felelős helyi politikusként, szükség van-e további mérésekre, azt válaszolta: 'Én erre nem mondhatok se igent, se nemet'.”

Kertész Anna teljes cikke, "Nincs hozzá oligarcha" címmel a friss VH-ban olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!