Ötszázhatvan év óta először fordul elő, hogy egy pápát nem koporsóban szállítanak el a Vatikánból, hanem a saját lábán (helikopterbe szállva) hagyja el a katolicizmus fellegvárát. Végigvettük, mi is lesz a csütörtöktől zarándokként élő XVI. Benedek sorsa.

 

Minek nevezzelek?
A Vatikán tájékoztatása szerint XVI. Benedek hivatalos címe innentől fogva pápa emeritus lesz. Ám továbbra sem valószínű, hogy Josephként kiabálnak majd utána az utcán. Polgári neve tabu marad, hiszen nyugdíjba vonulása ellenére is Őszentsége, XVI. Benedekként kell szólítani.

A pápa Pradát visel?
A nyugdíjazott pápa kénytelen lemondani formaruhájáról is. Az átlagos papok viselte feketére, vagy a bíborosok vörösére persze nem kell áttérnie. Reverendából hordhat fehéret, ám rikító fejfedőjét és miseruháit már csak fotókon láthatja viszont. A XVI. Benedek pápa védjegyévé vált vörös lábbelit egy barnával kell helyettesítenie, melyet tavalyi mexikói látogatása során egy helyi kézműves ajándékozott neki. Abban már csak reménykedni lehet, hogy a dél-amerikai cipész váltócipőt is készített számára.

A pápai pecsétgyűrű
A halászgyűrűként ismert pápai gyűrűt az elhunyt pápák esetében egy speciálisan az alkalomra készített ezüstkalapáccsal szokás megsemmisíteni. XVI. Benedek 2005 óta használt gyűrűje azonban megmenekül, ám pecsétjét vésővel használhatatlanná teszik.

A pápa és a szabadidő
Lemondásakor XVI. Benedek úgy nyilatkozott, szabadidejét az egyházért való imádkozással fogja tölteni. De ennél talán valamivel változatosabban telnek majd nyugdíjas évei. A feltételek adottak ehhez: várja Ratzingert többek között húszezer kötetes könyvtára. A pletykák szerint Benedek szívesen zongorázik, kedveli a fekete-fehér mozifilmeket, és odavan a macskákért. Úgy tudni, hogy a Mater Ecclesiaban él egy Contessina nevű cica, így társasága is lesz a nyugalmazott pápának.

Az új rezidencia
XVI. Benedeket lemondása után a Róma környéki Castel Gandolfóba, a pápai nyári palotába szállították. Itt azonban csak ideiglenesen, három hónapig lakik majd. Lakcímkártyáján innentől kezdve a Mater Ecclesiae fog szerepelni, ahova csak tavasszal költözhet át a felújítások miatt. XVI. Benedek minden bizonnyal örömmel teszi majd. A szóbeszéd szerint ugyanis egyenesen rajong azért a narancslekvárért, amelyet a Mater Ecclesiae ötszáz négyzetméteres kertjében álló narancsfák terméséből készítenek.

A pápai iPad
XVI. Benedek lemondásával egyidőben megszüntették a pápai Twitter-oldalt is, s visszamenőleg törölték valamennyi üzenetét. Az új pápa saját maga döntheti majd el, hogy óhajt-e közösségi oldalakon keresztül érintkezni híveivel. Azt azonban homály fedi, hogy a twitterezésre használt pápai iPadet vajon magával vitte-e XVI. Benedek.

Csengetett, szentsége?
Izgalmas kérdés, hogy az egészségügyi okokból lemondott Benedek közérzetére ki felügyel ezentúl. Nagy eséllyel továbbra is az őt eddig ápoló német apácák gondoskodnak róla. A pápai nyugdíjrendszert még nem dolgozták ki, ám a kánonjog értelmében minden nyugdíjba vonuló klerikus ellátásáért saját egyházmegyéje felel. Róma minden bizonnyal jó gondját viseli majd Benedeknek. A személyes biztonságáért eddig felelős svájci őrség helyett a vatikáni rendőrség vigyáz majd rá.

Pápai jobbkéz
A pápa személyi titkára, a milliónyi fényképről ismert, azokon minden áldott alkalommal Benedek mögött mosolygó fotogén Georg Ganswein érsek posztján marad, ám emellett az új pápa háztartásának vezetésével is őt bízzák majd meg.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!