Kertész Anna és Szűcs Ágnes „Családban marad” címmel a friss Vasárnapi Hírekben alaposan dokumentálta, hogy milyen nehéz helyzetben vannak az idős hozzátartozójuknak gondozási, ellátási lehetőséget kereső családok, ha szűkösek az anyagi lehetőségeik.

 
Családban marad. Összefoglalónk az idősgondozásról. Illusztráció - Forrás: Profimedia

„Az idős emberek ellátásának feladata Magyarországon leginkább a családok gondja, a hozzátartozók lelkiismeretességén, pénztárcáján és leleményességén múlik, hogy az ápolásra szoruló öregek számukra megfelelő gondozáshoz jutnak-e. A kormány idei intézkedései – a méltányosságon alapuló ápolási díj megszüntetése, az önkormányzati idősotthonok belépési díjassá tétele, illetve a házi segítségnyújtás feltételeinek szigorítása – pedig ezt a trendet erősítik. Az idős emberek általában valódi döntési helyzetek nélkül élik le utolsó éveiket” - írják.

A legújabb szigorításokról a cikkben egyebek mellett ez olvasható:

„Az idén januárban életbe lépő szigorítás (az eddigi pontszámok kétszereséért jár az 1-4 órás otthoni segítségnyújtás) az ellátásformával egyfelől érthető, mondja Krémer Balázs, mert nagymértékben nőtt rá meg hirtelen az igény az elmúlt években, másfelől a helyzetet nem oldja meg, és a szociálisan rászorultak még rosszabb helyzetbe kerülnek így, hisz kiesnek a segítettek köréből. „Rosszul szervezett az egész. Például a gondozók utazási idejét nem fizetik meg, így ezek a központok jellemzően városok közepén üzemelnek és a környezetükben élő időseket szolgálják ki, ez eleve szelekció, az elhagyott helyen élő öregek nem jutnak hozzá ezekhez a szolgáltatásokhoz” – mondja a szociológus. A héten került az Országgyűlés elé a törvénytervezet, hogy szűkítsék az ingyenes ellátásra jogosultak körét, amely sok ezer kisnyugdíjas helyzetét tovább rontotta volna, de végül a PM módosító javaslatára hallgatva törölték a díjemelést a törvényből.”

Összefoglalónkban szakirodalmat is ajánlunk az érintetteknek és mindazoknak, akik érzik az ügy fontosságát:
Krémer Balázs: „Mi is a kétségbeejtő abban, hogy tovább élünk? Avagy az idősödési válság és a halál egyenlőtlensége” című kötete  a Napvilág Kiadónál jelent meg 2015-ben.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
A „Családban marad” című összefoglaló teljes szövege a friss VH-ban jelent meg, lapunkat vasárnap is megvásárolhatja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!