A magyar háziasszonyok fele napi rendszerességgel főz egy friss kutatás szerint, egyharmaduk pedig heti 2-3 alkalommal készít valamilyen főtt ételt családjának.

A konyhai munkára ráadásul nem csak a kényszer viszi rá őket, a megkérdezettek negyede azt állította, a sütés-főzés volt az elmúlt hónapban a legkreatívabb szabadidős tevékenység, amit végeztek.

A legaktívabbak a konyhában a kelet-magyarországi nők, 53 százalékuk mindennap főz, ez az arány Budapesten 43 százalék.

A nők konyhában tanúsított magatartását alapvetően a család egészségi állapotáért való aggódás határozza meg, ennek érdekében némi manipulációt is bevetnek.

30 százalékuk észrevétlenül igyekszik zöldséget csempészni az ételbe, közel ennyien fokozatosan vezetik be az újításokat, 18 százalékuk pedig hazudni is hajlandó az összetevőket illetően. Erre azért van szükség, mert 87 százalék aggódik párja egészségi állapotáért, a férfiak viszont nem túl nyitottak az újításokra. A 40-50 éves háziasszonyok közel 40 százaléka járt már úgy, hogy a párja visszautasította az egészségesnek mondott ételt. A háziasszonyok mindenesetre igyekeznek minél tudatosabban kiválasztani az alapanyagokat, közel felük már elolvassa az élelmiszerek címkéjét, mielőtt kosárba rakja, emellett vitaminokra, táplálékkiegészítőkre is költenek.

Az Egészségbolt.hu felmérésében megkérdezettek kétharmada azonban mégiscsak azt válaszolta: a legfontosabb, hogy az étel finom legyen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!