Jelentés az ősbűnről - Az elmúlt években számos ombudsmani vizsgálat világított rá: a nevelőotthonok alkalmatlanok az állami gondozott gyerekek megfelelő ellátására – volt, hogy tragédiák is igazolták ezeket a felvetéseket. Ezek, és főleg a sajtóbotrányok következményeképpen ígéret, sőt jogszabály-módosítás született, ennek ellenére még ma is gyerekek ezrei élnek korszerűtlen intézetekben. Most és újra a budapesti Cseppkő Gyermekotthon került fókuszba – egy jelentés szerint az intézmény magán hordozza a gyermekvédelmi rendszer gyengeségeit, amelyek gyerekek ezreinek sorsát pecsételhetik meg.

 
Illusztráció


Kertész Anna a friss Vasárnapi Hírek 8-9. oldalain „Felnőni fekete dobozban” címmel számolt be arról a bejelentés nélküli vizsgálatról, amelynek megállapításai kapcsán ismét a gyermekotthonra irányul a figyelem.
„A szokásos vizsgálatok, a tavaly ősszel végzett hatósági ellenőrzés, a Budapest Főváros Kormányhivatala által végzett két tavalyi vizsgálat, illetve a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fővárosi Kirendeltsége által végzett éves fenntartói ellenőrzés rendben találták az intézmény működését, csupán az adminisztráció vezetésében találtak hiányosságot. Mindezek tükrében az igazgatónak nyugodtan kellett volna fogadnia a bejelentés nélküli ombudsmani vizsgálatot, amelyet az említett hivatal két éve működő főosztálya, az OPCAT nemzeti megelőző mechanizmus csoportja végzett el. Ez az osztály azért jött létre, hogy a zárt intézményekben élők jogait megelőző jelleggel, szúrópróbaszerűen, akár bejelentés nélküli vizsgálatokkal is ellenőrizze.
Az OPCAT pszichológusokból, jogászokból álló csoportja dr. Rostás Rita vezetésével idén március 1-jén adta át két napra szóló megbízólevelét a Cseppkő utcai intézmény igazgatójának, aki sérelmezte a látogatást, mert véleménye szerint, a hivatal korábbi vizsgálatai miatt romlott az intézmény megítélése.
„Az ellenőrzés második napján szinte kiürült az intézmény, a gyerekeket, akikkel a vizsgálat fontos részét képező interjúkat elkészíthettük volna, külső helyszínekre vitték” – idézi fel dr. Rostás Rita.
A jelentésből kiderül, hogy bár a bizottságnak azt mondták, hogy az otthon lakóinak korábban egyeztetett programja van, a gyerekek egy részét – azok későbbi beszámolói alapján – a Millenárison játszótereztették, mondván, bombariadó van az otthonban. A gyerekeket meghallgatni és a vizsgálatot folytatni egy áprilisi, váratlan látogatás során sikerült. A Cseppkő Gyermekotthonban a gyermekvédelmi intézményekben jellemző problémák – pl. a képzetlen és gyakran cserélődő nevelők nagy száma – mellett kirívó szabálytalanságokat is találtak.”

A részletekkel Kertész Anna cikke „Felnőni fekete dobozban” címmel a friss VH 8-9. oldalain olvasható.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!