A miniszterelnök szerint nem államcsőd lesz, hanem IMF-megállapodás. De hogy miként sikerült kimozdítani a holtpontról a valutaalappal folytatott tárgyalásokat, és hogyan lehet elkerülni az önkormányzati adósságátvállalás miatt előállt leminősítésés csődveszélyt, azt Orbán Viktor ezúttal sem részletezte.

 

Orbán Viktor szerint sikerült a magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja, az új magyar gazdasági modell működőképes. A miniszterelnök ezt az Európai Bizottság szerdai országjelentésében foglaltakra és a Daimlerrel pénteken kötött stratégiai partnerségi megállapodásra alapozva jelentette ki az MTI-nek adott interjúban.

Az interjúban a Daimlerrel kötött stratégiai megállapodást a magyar gazdaságtörténet mérföldkövének nevezte Orbán Viktor, azt párhuzamba állította az Európai Bizottság szerdai országjelentésével – amely szerint 2013-ban 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány Magyarországon, a növekedés pedig 0,3 százalék lesz –, és úgy vélekedett, mindezek alapján kijelenthető: a magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja sikerült. Orbán új magyar gazdasági modellről beszélt, amely szerinte – habár sokak ízlésének nem tetszik, sokak érdekét sérti – működőképes. A brüsszeli előrejelzés 2014-es költségvetést érintő részéről – vagyis hogy az EU szerint akkor a GDP 3,5 százalékára emelkedik Magyarországon a deficit – a miniszterelnök úgy foglalt állást, hogy ezt „az ezzel most nem foglalkozunk kategóriába kell helyezni, tekintettel arra, hogy még a 2013-as költségvetést sem alkotta meg a parlament”. „Most már nyilvánvaló, hogy Magyarország költségvetése 2012-re, 2013-ra rendben van. Szerintünk a legfontosabb akadályok ezzel az IMF-megállapodás elől el is hárultak – közölte Orbán, hozzátéve: – nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy megállapodhassunk.”

Orbán Viktor az interjúban kitért az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalásával kapcsolatos hírekre is. „Sose jó, ha a kocsi megelőzi a lovat. Azok a spekulációk, amelyek arról szólnak, hogy az önkormányzatoktól átvett adósságot hogyan rendezi majd az állam a bankokkal, idő előtti viták, mert még nem vettük át az adósságot” – magyarázta. Úgy fogalmazott: az a spekuláció pedig, hogy ha a kormány nem fizeti ki az adósságot vagy annak egy részét, az államcsődnek minősül, olyan felismerés, mint a kétszer kettő. – A modern pénzügyi világban mindenki tudja, ha az adós nem fizet, azt csődnek minősítik – fejtette ki, hozzáfűzve, mindezt nem érdemes szenzációként tálalni.

Nagyon rosszul hangzik, ha egy ilyen ártatlannak hangzó bő 600 milliárdos csomagot is sikerül olyan kormányzati retorikába csomagolni, melynek nyomán az államcsőd lehetőségére figyelmeztetik egy bóvliország vezetőit a hitelminősítők. Már majdnem sikerült elfelejtenünk, hogy épp egy évvel ezelőtt Orbán Viktor vezetésével átlépte az ország azt a gazdaságpolitikai határvonalat, ami korábban kormányokon átívelően tabunak számított. Tavaly év vége óta a befektetésre nem ajánlott kategóriába tartozunk. De eddig az államcsőd még nem volt konkrét fenyegetés. Most úgy látszik ezt a tabut is elkezdte döntögetni a kormányzat.

De mégis mi csapta ki most a biztosítékot a hitelminősítőknél? Nem az önkormányzati adósság állami átvállalása. Még csak nem is a bankoknak címzett kormányfői üzenet azon része, hogy az állam az adósság egy részének elengedésére törekszik. Hanem az obligát ultimátum maga. Mert az adós mindig tárgyalhat a hitelezővel, s példák sora mutatja, hogy akár jelentős kedvezményeket is elérhet. De ehhez tárgyalni kell, mégpedig a tárgyalás nemzetközileg elfogadott normái szerint. Fenyegetőzni nem nagyon szokás. A pénzintézetek kész helyzet elé állítása ugyanis annak kifejezése, hogy a magyar kormány megtagadja a hiteltörlesztést. Márpedig a fizetés megtagadása – miként azt Orbán is mondta – csődeseménynek számít.

A Költségvetési Tanács elnöke szerint a GDP-arányos beruházási ráta Magyarországon a legalacsonyabb a régióban. A fejlesztés hiánya pedig jelentkezni fog a költségvetési bevételeknél is. Kovács Árpád egy tegnapi konferencián világossá tette: külföldi tőke nélkül nincs növekedés. – Meg kell győznünk partnereinket, hogy amit teszünk, azt őszintén, az együttműködés szándékával és nem taktikai okokból tesszük – mondta a szakember.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!