A merényletek helyszíne körül, a nemzetközi és a belga közintézmények környékén, a turistacélpontok közelében és a nagy közlekedési gócpontokon valóságos ostromállapot képét mutatja Brüsszel. Kordonok, páncélozott katonai járművek, rendőrkutyás járőrök mindenütt. Törékeny alkatúnak tűnő, még éppen csak pelyhedző szakállú terepruhás katona irdatlan nagy mordállyal fürkészi az arcokat a Gare du Midi, a legnagyobb brüsszeli pályaudvar bejáratánál, amelynek a csarnokából metró- és villamosmegállókhoz vezető lejárók nyílnak. Az épületbe most csak két helyen lehet belépni, a katonák előzőleg minden táskát átkutatnak, aztán ugyanez történik a lefelé vezető mozgólépcső felső és alsó végén egyaránt.

 
Brüsszeli készültség - Forrás: AP

Az utasok komoran, de teljesen fegyelmezetten vetik alá magukat az ellenőrzésnek. A torlódás és az időveszteség hatalmas, de türelmetlenkedés, tülekedés, izgágaság nincs. Nem csupán azért nincs, mert a fegyverek csőre vannak töltve, hanem azért is, mert mindenki tudja: nem lett öngyilkos az összes elkövető, vannak még rejtőzködő bűntársak, és bármikor újra lecsaphatnak valahol.

A tömegközlekedés átmeneti zavarait rengeteg karszalagos alkalmazott igyekszik enyhíteni, a tébláboló utasnak szinte mindenütt van kitől tájékoztatást kapnia a változásokról. Még nem minden vonalon és nem a megszokott sűrűséggel közlekednek a buszok és villamosok, még nem állnak meg a föld alatti járatok mindegyik megállóban. Az egyik nagy bankhálózat fiókjai kinyitottak ugyan, de szabadon csak az ATM-ek előterébe lehet bejutni.

Az iskolák jobbára törölték az épületen kívüli programokat – múzeum- és mozilátogatásokat, szabadtéri versenyeket. A College Saint-Pierre gimnáziumból a felsősök sem léphetnek ki ebédszünetben, csak a tanítási nap végén távozhat mindenki. Mindezek mellett a város nagy részén, a lakóövezetek zömében egészen normálisan zajlik az élet. Bár kevesebb a járókelő és a vásárló, kisebb a forgalom a szokásosnál, de ez részben annak tudható be, hogy a húsvétra készülő brüsszeliek közül sokan egyébként is napokra elutaznak ilyenkor.

Két városrészben, Molenbeekben és Scharbeekben jóval feszültebb a légkör: e jelentős muszlim népességű kerületekhez kötődtek az elkövetők, és a hatóságok között vita bontakozott ki arról, hogy nem lenne-e célszerű Molenbeek egyes részein házról házra járva, módszeres és átfogó razziákat tartani, akár a legcsekélyebb konkrét gyanú hiányában is.

KÁRPÁTI JÁNOS (BRÜSSZEL)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!