Magyar írók egyre duzzadó csoportja megelégelte a fennálló rezsim kultúrafinanszírozási mechanizmusát és legfrissebb pénzosztó döntéseit.

 
Túl a tűréshatáron - VH január 14.


Petíciót indítottak (itt),tüntetést hirdettek (itt). A január 4-én megjelenő Vasárnapi Hírekben jelennek meg a további részletek, és "Túl a tűréshatáron" címmel nagy interjú Pion István íróval.

Kezdjük el kicsiben! – demonstráció a kortárs magyar irodalomért elnevezéssel a Magyar Kultúra Napján, január 22-én 17 órai kezdettel hirdetett tüntetést Pion István költő a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) budapesti székhelye, az Alkotmány utca 12. elé – tiltakozásként a kormányzat összesen 1,55 milliárd forintos támogatása miatt, melyből 550 milliót az Orbán János Dénes vezette KMTG Előretolt Helyőrség Íróakadémiának, 1 milliárdot a Schmidt Mária elnökölte Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak ítéltek a Kertész Imre Központ létrehozására.

A petícióval – 900 fölött jár az aláírók száma – megtámogatott tiltakozás a döntés visszavonását követeli, valamint az összeg szakmai alapú elosztását az irodalmi szervezetek, műhelyek, lapok között.

Mindeközben független tehetséggondozó mentorhálózat alakult a kormányzatszervilis íróakadémiával szemben. (Részletek a Független Mentorhálózat Facebook-oldalán.) Eddig több mint 80 neves író, költő, irodalmár vállalta önként az ingyenes mentorálást.A Vasárnapi Hírek már január 14-én, szombaton megjelenik.
Az interjú Pion Istvánnal, „Túl a tűréshatáron” címmel,a friss VH-ban jelenik meg.
Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 


Kezdjük el kicsiben! - demonstráció a kortárs magyar irodalomért


Tiltakozás a magyar irodalom ellehetetlenítése ellen


Független Mentorhálózat

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!