Országszerte megemlékezésekkel, családi programokkal ünneplik a forradalom 168. évfordulóját március 15-én. A kormány a Múzeumkertben prezentálja az állami rítust – hogy semmi ne zavarhassa meg, a TEK lezárja a környéket (egész nap), és hogy a lelkesedés is garantált legyen, hirdetésben toboroztak tapsolókat. A civilek és az ellenzék a hősi múlt helyett a jelen problémáira koncentrál és lelkesen tüntet is (az oktatási demonstrációról szóló összeállításunkkat lásd lapunk március 12-én megjelent számának 12., 15–17. oldalain).

 
 

– A legtöbb nagyvárosban – kihasználva a „négynapos hétvégét” – kétnapossá duzzadnak a rendezvények, kiegészülve kulturális programokkal, koncertekkel, kirakodóvásárokkal. Az állami megemlékezések sora idén is március 15-én, reggel 9 órakor kezdődik a Kossuth téren, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. A díszmenet a Múzeumkertbe vonul, ahol az ünnepi műsor keretében beszédet mond a miniszterelnök és a főpolgármester is. Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor délután adja át az Országház kupolatermében a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket.

A Budai Várban egész nap családi programokat tartanak, a Magyar Ízek Utcájában több mint húsz vendéglátó és százharminc kirakodóvásáros várja az érdeklődőket. Kulturális és történelmi programokkal készül a Várkert Bazár is, 15-én ingyenes tárlatvezetéssel tekinthető meg a Duna fővárosai és a Koszta József-kiállítás.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 1848-at idéző programjain a Történelmi Lovas Egyesület huszártábora és a Magyar Bajusz Társaság bajuszmustrája is várja az érdeklődőket március 12. és 15. között. A Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig Belvárosi sétát tartanak Petőfi Sándornyomában, valamint tárlatvezetéseket és verskoncerteket is szerveznek.

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelnek Szombathelyen, az összefogás és az együttműködés jegyében: megnyílik a VI. Sajtókiállítás, beiktatják az új diákpolgármestert és korhű huszártábort építenek fel a Múzeumfaluban. Minden nagyobb településen lesznek forradalmi programok és megemlékezések, így például Pécsett, Győrben, Dunaújvárosban és Makón is.

Az ünnepségek közelében mindenhol forgalomkorlátozások várhatóak, így a főváros több pontján is: hétfőn és kedden leginkább az I., az V., a VIII. és a IX. kerületben, valamint lezárják a Budai Vár teljes területét. Újbuda és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között 1912-es favázas villamos közlekedik, valamint nosztalgiatrolival és nosztalgia- HÉV-vel is utazhatunk.

Az ünnepi hosszú hétvégén, vasárnap és hétfőn a munkaszüneti, március 15-én a vasárnapi menetrend szerint járnak a vonatok. Az üzletek nyitva tartása is változik: március 12-én, szombaton a megszokott nyitva tartás érvényes, 13- án, vasárnap a legtöbb üzlet zárva tart, hétfőn azonban a nagyobb boltok és üzletláncok kinyitnak, 15-én, kedden csak az éjjel-nappalik és a benzinkutak lesznek nyitva.

 

Több tüntetés is lesz március 15-én, a legnagyobb várhatóan a Tanítanék Mozgalom által szervezett „tanártüntetés” lesz a Kossuth téren. Az MSZP a Nemzeti Választási Iroda előtt gyülekezik 13.30-kor és a „törvény előtti egyenlőségért” tüntetnek. A Demokratikus Magyarországért Civil Társaság a Kálvin téren, a Kecskeméti utca és a Múzeum körút sarkán tart demonstrációt, a miniszterelnök beszédével egy időben. A DK elnöksége a Pilvax közben koszorúzik, szimpatizánsaikat és tagjaikat a 15 órai „tanártüntetésre” várják. Az LMP a Pilvax kávéház előtt ünnepel, a Jobbik pedig a Petőfi-szobornál gyülekezik.

100 
millió forintba kerül az állami rendezvénysorozat, ebből 30 millió a programok népszerűsítése

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!