Évszázados jelszó május 1-jén: biztos munkahelyeket és tisztes megélhetést! Csakhogy a munkahelyek nem mind biztosak, és akik találnak megfelelőt, azok közül sem mindenkit vár tisztes megélhetéssel kecsegtető fizetés. Kiknek van a szerencsés szakmája és kik indulnak eleve hátránnyal?

 
Foglalkoztatás- és szociálpolitika

A KSH legutóbbi közlése szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 217 ezer 800 forint. A legjobban fizető gazdasági ág a pénzügyi, biztosítási tevékenység 440 700 fo­­rint átlagos bruttó keresettel, a legkevesebbet a szál­­­lás­hely-szolgáltatásban és vendéglátásban (140 200), a humán-egészségügyi, szociális ellátásban (156 100), s a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban, halászatban (157 100 forint) dolgozók keresik.

A Diplomás Pályakövetési Program 2011-es vizsgálata azt találta: a művészet-, az agrár- és a társadalomtudományi képzési területeken végzetteknél a legmagasabb, 10 százalék fölötti a munkanélküliségi ráta. A legkisebb arányban az informatika, gazdaságtudomány, jogi és igazgatási, valamint az orvos- és egészségtudományi területek végzettjei jeleztek vissza munkanélküliséget.

A perspektivikus szakmák 33-as toplistáját a Haszon Magazin állította össze, s a mérnökök vezetik. A gépész- és villamosmérnökök Európa-szerte keresettek, nyelvtudással pláne. Ők 3 év tapasztalattal bruttó 300 ezres fizetésre számíthatnak. Náluk többet, félmilliót kereshetnek – és nem is feltétlenül diplomával, hanem már szakközépiskolai végzettséggel is – a programozók. A vállalatirányítási rendszer-tanácsadó, ha kezdő, bruttó 400 ezret, 3 év után 700 ezret is kaphat, de az ilyen tudás csak a jellemzően gazdasági diploma utáni tanulással és a gyakorlatban sajátítható el. A toplista 6. helyén állnak a befektetési, biztosítási pénzügyi tanácsadók, akinek ugyancsak „rá kell tanulniuk”, a jutalékuk a teljesítménnyel arányos. A mérlegképes könyvelők (3 év után 400 ezer) diploma után még 3 éves tanfolyamot is végző könnyvizsgálók (500 ezer) következnek a sorban, majd a 350 ezer forinttal biztatható vállalati kontrollerek. A keresettségi lista tizedik helyén állnak a logisztikusok: a termelésvezető és a beszerző bruttó 300, a fuvarszervező 260, a raktáros 240 ezer forintra számíthat 3 év után.

A középmezőnyben az értékesítők, ingatlan-tanácsadók, piackutatók és fejvadászok mellett angoltanárok, irodavezetők, agrárközgazdászok, orvosok, gyógyszerészek szerepelnek. És a pilóták, akik viszont a kereset dolgában elsők: 3 év után bruttó 1,2 milliót kaphatnak, míg az őket követő légiforgalmi irányítók „csak” 900 ezret. A lista harmadik harmadában megjelennek a legkeresettebb építőipari és vasasszakmák: a villanyszerelők (240 ezer), az asztalosok (150 ezer), a CNC-eszter­gályosok (350 ezer) és az autószerelők (136 ezer).

Bánatosan konstatáltuk: az újságírók kimaradtak a top 33-ból…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!