Illusztráció

Szerencse – erre van leginkább szüksége ma annak, aki belép egy kórház ajtaján. Ezt vallják legalábbis maguk az orvosok. Már aki itt maradt: egyre drasztikusabban nő ugyanis az elvándorló doktorok (és más, az egészségügy területén dolgozó szakemberek) száma. Ennek pedig értelemszerűen a beteg látja kárát: jelenleg 19 olyan egészségügyi szakma van, amelyből az egész ország minden megyéjében jelentős a hiány. Sebész, radiológus, aneszteziológus és belgyógyász – csak néhány azon orvosi szakágak közül, amik nélkül gyógyulni biztosan nem lehet, ám annyira kevesen vannak művelői, hogy helyenként a létfontosságú műtétekre sem jut elég idejük. Rezidensből még csak-csak lenne utánpótlás (nővérből már biztosan nem), ám ők éppúgy, ahogy idősebb kollégáik, inkább elhagyják az országot. A vidéki kórházaknak így esélyük sincs arra, hogy betöltsék üres állásaikat.

Úgy tűnik, a betegek még nem érzik a hiány valódi súlyát: egy kutatásból az derül ki, többnyire biztonságban érezzük magunkat az orvosok kezében. Kár, hogy ők maguk ezt egyre kevésbé látják így. Ekként pedig marad a szerencse: jókor, jó helyen kell lenni a gyógyuláshoz.

Friss adatok, kutatási eredmények, országos helyzetkép a betöltetlen kórházi pozíciókról. 
Diószegi-Horváth Nóra összeállítása, "Ellátatlan ország" címmel a friss Vasárnapi Hírekben jelent meg. 
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük! 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!