Csak azért is sztrájk. - Sándor Mária társakra lelt a tiltakozásban. - munkatársunk, Kövesdi Péter "Nem vagyunk biztonságban" című összeállítása a január 9-i Vasárnapi Hírekben jelent meg: Már nem tudják megfelelően ellátni a betegeket. - Elég volt a hálapénzből! - Sztrájkig fajulhat a tiltakozás.

 
Az egész egészségügyi rendszer recseg-ropog - Fotó: Balogh Zoltán, MTI

A cikkben idézzük Varga Andreát, az Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) elnökét: „Elég volt a hazudozásból, a hitegetésből, a megosztásból, a kisemmizésből. Eljött a tettek ideje, ezért mindenki fogjon össze a pedagógusoktól a vasúti dolgozókon át az egészségügyi szféráig! Napi szinten jelen van a létbizonytalanság a szociális ágazatban, és lassan nem lesz, aki itthon dolgozzék.”

„Évek óta küzdünk, de néhány apró eredményen kívül szinte semmit nem sikerült elérnünk.” Ezt is Varga Andrea mondja, csütörtökön este a Vasárnapi Híreknek. „A kormány azt játssza, hogy amikor túl nagy a feszültség, akkor odavet egy kis béremelést, néhány ígéretet, és mint aki jól végezte dolgát, felteszi a kezét: én megtettem minden tőlem telhetőt, most már ne zajongjatok! Olyan ez, mint amikor a kukta szelepjét egy pillanatra megemeljük, hogy ne robbanjon fel. Rendszerszintű problémák vannak, azt részleges béremelésekkel nem lehet megoldani” – teszi hozzá Varga Andrea.


A teljes cikk a friss VH-ban jelent meg. Ajánlónkban it csak ízelítőt adunk a cikkből. Idézzük még Dénes Tamást, a Magyar Rezidens Szövetség korábbi elnökét, a most alakuló Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) egyik alapítóját is, aki tagja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportnak is (bár nincs közvetlen kapcsolat a csoport és a szakszervezet megalakulása között)


Dénes Tamás:
„A kormányok eddig alig tettek mást, mint hogy igyekeztek kijátszani egymás ellen a betegeket és az orvosokat. Ennek véget kell vetni. Nemrég a miniszterelnök úr mondta, hogy egy ügyet nemzeti üggyé csak polgárok tehetnek. Szerintünk az egészségügyet kell most nemzeti üggyé tenni, és mi ennek a feltételeit szeretnénk megteremteni” – nyilatkozta a sebészorvos. Amennyiben a lehetőséget megteremtjük, onnantól kezdve a polgárokon és az egészségügyben dolgozókon a felelősség, hogyan élnek ezzel a lehetőséggel. Az üzenet az, hogy ez nemcsak bérharc, hanem küzdelem a betegek biztonságáért. „Rá kell vennünk az embereket, hogy bírják rá a kormányt: tegyen meg mindent a betegek biztonságáért.”


Nem vagyunk biztonságban - Kövesdi Péter összefoglalója a friss VH-ban olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!