Be kellene ismerni, hogy a magyar egészségügy egy szegénységi, mutyista rendszer, ami jelenlegi formájában nem tartható életben. - Dőlnek a kórházak pillérei – fölmondott egy csapat aneszteziológus a Szent Imre Kórházban. - Gyakorlatilag a véletlenen múlik, ki hal meg és ki marad életben.

  <h1>Ki altatja? Ki ébreszti? Illusztráció - Fotó: Ed Honowitz. Europress/Getty Images</h1>-
  <h1>Be kellene ismerni, hogy a magyar egészségügy egy szegénységi, mutyista rendszer, ami jelenlegi formájában nem tartható életben - az illusztráció forrása: Profimedia</h1>-

Ki altatja? Ki ébreszti? Illusztráció - Fotó: Ed Honowitz. Europress/Getty Images

- – Kép 1/2

Ki altatja el? Ki ébreszti fel? című összeállításunkban nyilatkozott a helyzetről munkatársunknak Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász.
„Ha úgy tetszik, kifakadt a kelés az egészségügy arcán”, magyarázza Kovácsy Zsombor, miért kavarognak ilyen indulatok a Szent Imre körül. Az egészségügyi szakjogász szerint a politika immár nem bagatellizálhatja a problémákat – példának okáért az égető emberhiányt. Eddig ugyanis áthelyezésekkel, pluszműszakokkal, intézmények közötti átdolgozással kezelni, vagy inkább: rejteni lehetett a működési zavarokat, ám mára minden „humántartalék” elfogyott. Egyszerűen nincs több puffer a rendszerben."

"Ahhoz, hogy a helyzet változzon, Kovácsy szerint három dologra van szükség."
Munkatársunk, Nagy B. György összeállításában Kovácsy Zsombor részletesen kifejti, miről van szó.

Cikkünkben arra is magyarázatot talál, miért keltett országos figyelmet egyszerre hat altatóorvos együttes felmondás a fővárosi Szent Imre Kórházban.
"Mert ugyan a nyilvánosságban a sebész az első számú „műtősztár” – de valójában az aneszteziológus az. Ugyanis bármi történik, a sebész hátralép, és az altatóorvos (aki egyben intenzív terápiás szakember) veszi át az irányítást. Ráadásul amíg a sebészek két-három beavatkozás után váltják egymást, az aneszteziológus egymaga robotolja végig az egész műszakot, ám ennek ellenére hálára, pontosabban: hálapénzre nem nagyon számíthat, szerepe a betegek többsége előtt rejtve marad."

Nyilatkozott ugyanakkor lapunknak Bálint András, a Szent Imre Kórház orvosigazgatója, aki egészen másként látja a helyzetet: azt mondta, hogy nincs veszélyben náluk az ellátás: "Gyakorlatilag egyetlen ügyeletet nem mondtunk le, egyetlen beteget nem küldtünk el – minden a normál ügymenet szerint halad." A teljes interjú a kórház és orvosai helyzetéről a friss VH-ban olvasható.


Nagy B. György Ki altatja el? Ki ébreszti fel? című összeállítása és "A piac diktál" című interjú a friss VH-ban jelent meg.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!