Továbbgyűrűzik a kirúgott szívsebész ügye; egy beteg, akire Székely László közvetve külön felhívta korábbi munkahelye figyelmét, meghalt, miután nem tudták időben megoperálni. A kórház cáfolt, Orbán Viktor behívatta Kásler Miklóst.

 

Felelősségre vonás egyelőre nincs, pedig a Fidesz ellenzékből – egy idős férfi halála után – az akkori egészségügyi reform áldozatáról beszélt.

Életét vesztette egy 55 éves beteg, akit Székely László kirúgott szívsebész vizsgált meg július közepén az országos kardiológiai intézetben. Akkor kiderült: a férfinak egy speciális gyártású, egyedi érimplantátumra lenne szüksége. Mire azonban az engedélyezési folyamat lezajlott, Székely László elbocsátása már folyamatban volt. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg – erről a Népszava számolt be.

A kardiológia intézet főigazgatója, Andréka Péter cáfolta a lap értesüléseit. Mint írta, a beteg július végén kereste fel az intézményt, ahol diagnózist kapott. Korábbi sorsáról az intézetnek semmilyen információja nincs, a beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. Székely László azonban azt közölte: írásban referált három betegről, külön felhívta rájuk a figyelmet, és a levél átadásának tanúi is voltak.

A hír kirobbanása után péntekre Orbán Viktor berendelte Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, kérdés azonban, hogy lesz-e érdemi következménye az esetnek most, hogy a felelősség a Fidesz vállát nyomja. Ellenzékben ugyanis 2007-ben keményen lépett fel Lázár János egy hasonló esetben. Akkor azért fordult az ügyészséghez a fideszes hódmezővásárhelyi polgármester, mert egy 67 éves mindszenti férfi életét vesztette, mikor a hódmezővásárhelyi kórházból Szentesre szállította a mentő. Lázár akkor azt közölte: a férfi „a kormány egészségügyi reformjának első halálos áldozata”. Az egészségügyi intézmény szakmai álláspontja szerint ugyanis a 67 éves mindszenti férfi életben maradhatott volna, ha nem kell a kórházból továbbküldeni.

Ezek után a logikus az lenne, ha a Fidesz most is hasonló szigorral lépne fel. Az ügy miatt a Demokratikus Koalíció (DK) büntetőügyben feljelentést tesz, a parlamenti szakbizottság elnöke, Korózs Lajos (MSZP) és Szabó Tímea (Párbeszéd) kezdeményezték a miniszter meghallgatását a testület keddi ülésén.

A szakma, a lakosság és a sajtó is hetek óta értetlenül áll az előtt: miért bocsátanak el egy világklasszis szívsebészt, akinek több hónapra előre tervezett műtéti várólistája van. Kásler Miklós azonban a Népszava szerint személyesen tiltotta meg a kórház főigazgatójának, hogy visszalépjen az azonnali hatályú felmondástól. Pedig Nagy Anikó, a héten lemondott egészségügyi államtitkár támogatta, hogy december közepéig a szívsebész még operálhasson, de Kásler átnyúlt a feje felett. Ez is oka lehetett a felmondásának. Úgy tudni, messze nem volt felhőtlen a viszony, hiszen Kásler szinte egészében irányítása alá vonta az egészségügyet, ezzel megfosztva a mozgástértől a lemondott államtitkárt. Nagy Anikó gyermekgyógyászként szeretne tovább tevékenykedni, és főigazgatóként visszatérni a Heim Pál gyermekkórházba.

A lemondások hete volt a mostani, ugyanis Tamás Róbert, az utóbbi időben szintén botrányairól híres Honvédkórház orvosigazgatója sem marad posztján. Ő 2015 júliusa óta irányította az intézményt. Elképzelhető, hogy Tamás Róbert a szintén lemondott Nagy Anikó helyére pályázik.

FOTÓ: KOSZTICSÁK SZILÁRD, MTI

 

Címkék: egészségügy

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!