Egy állítás, egy tagadás. Kívülállók számára nagyjából így foglalható össze a kormány és a magán-nyugdíjpénztári befizetéseikért aggódó polgárok vitája. Bár vitáról beszélni ott, ahol az egyik elvesz, a másik pedig tiltakozik – nem túl szerencsés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium törvényjavaslata szerint „a Pénztár jogutód nélkül végelszámolással megszűnik, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám hetven százaléka alá csökken”. Ez nagyjából azt jelentené, hogy a még működő négy pénztárnak szinte biztosan le kellene húznia a rolót, az ott összegyűlt pénz pedig a nagy közös nyugdíjkasszába vándorol.

A kormány indoklása kristálytisztának látszik: a kabinet nem tenne mást, mint megakadályozná, hogy a magán-nyugdíjpénztárak feléljék a leendő nyugdíjasok pénzét. A rendszerben maradt pénztártagok viszont úgy élik meg mindezt, hogy amit a kormány 2010-ben nem tudott elvenni tőlük (ebben az évben államosították a 3000 milliárdos magánnyugdíjvagyon nagy részét), azt most megteszi.

Ma Magyarországon a négy magánnyugdíjpénztár 200 millárd forintnyi vagyont kezel. A kormány 2010-ben azzal zsarolta a pénztártagokat, hogy aki marad a vegyes rendszerben, az nem kap állami nyugdíjat a járulékai után. A 3 milliós tagságból akkor alig 100 ezren maradtak, az ő számuk csökkent mára 62 ezerre. Az akkor „államosított” 3000 milliárdot a kormány folyó kiadásokra és az államadósság elleni harcra költötte. A magánnyugdíjpénztárak 20–35 százalékos hozamot termeltek – noha az akkori kormányzati kommunikáció szerint eltőzsdézték a tagok pénzét.

Az MNB adatai szerint viszont a magánnyugdíjpénztárak igenis hasítanak. Nem véletlen, hogy a héten már volt egy többezres tüntetés, amelyet a „60 ezren a MAGÁN nyugdíjukért” nevű Facebook-csoport szervezett, és amelyen újabb megmozdulást hirdettek decemberre. Eközben a pénztárak is aktivizálódtak.

A Horizont (amely a négy közül a legnagyobb a maga 39 ezer tagjával és 100 milliárd forintot meghaladó vagyonkezelésével) tárgyalásokat kezdeményezett az illetékesekkel, és levélben kéri tagjait, hogy tegyenek támogató nyilatkozatot a magán-nyugdíjpénztári rendszer fennmaradása érdekében. Mint írják – egy korábbi felmérés szerint a pénztártagok 95 százaléka ma is helyesnek tartja, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradt. A végső döntés persze azon múlik, hogy a kormánynak mekkora szüksége lesz a pénztártagok 200 milliárdjára.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!