Ezerforintos cigaretta, becsődölő nonstop kisboltok, élénkülő feketepiac és persze gazdagodó fideszes érdekkör – ez a holnap életbe lépő trafiktörvény hozadéka.

 
Lakos Gábor felvétele

Mintegy 5400 trafik nyílik meg holnap országszerte – legalábbis elvileg. Az adóhatóság ugyanis két tucat beadványt elutasított, és a pénztárgépek beszerzése is akadozik, ráadásul a nemzeti dohányboltok megnyitása előtti napokban az üzletek jó része még nem volt abban az állapotban, hogy forgalmazni tudjon. A megnyíló trafikok eloszlásáról nincs központi adatbázis, de rendszer sincs: vannak városok és fővárosi kerületek, ahol egy utcában 4-5 bolt is lesz, míg más környékeken egy sem.

Nem csak nehezebben lehet majd beszerezni a dohányárut, hanem drágábban is: érezhetően, 900-1000 forint fölé drágul a cigaretta a trafiktörvény hatására, ez legalább 0,6 százalékkal emelheti az inflációt a következő 2 évben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből. A nagykereskedő és a kiskereskedő egy 800 forintos cigarettásdoboz után 144 forinton osztozik. Az állam háromféle adót vet ki a cigarettára: tételes adót (238 forint egy 19 szálas doboznál), értékadót (248 forint egy 800 forintos cigarettánál) és az áfát (dobozonként 170 forint). Az új trafikok már 10 százalékos kiskereskedelmi árréssel számolhatnak, ami az adókon keresztül körülbelül 16 százalékos, mintegy 130 forintos áremelést jelent. A piac főszereplőit tömörítő Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége szerint ez rövid idő alatt a legális piac összeomlásához és a feketepiac felélénküléséhez vezethet. Mindennek ellenére a héten még nem volt felvásárlási láz az áruházakban. A következő két hétben azonban erre számítanak, ugyanis a munkavállalók hónap elején kapják a fizetésüket, és a készleten lévő dohányárut július 15-ig még lehet forgalmazni.

A trafikrendszer megtizedeli a főváros nonstop élelmiszerboltjait – írta a Heti Válasz, amely szerint a kisebb éjjel-nappalik eddig is inkább csak vegetáltak, éjszaka forgalmuk javát a cigaretta és az alkohol, valamint az energiaital tette ki. Nem tudni, mi lesz a Balatonon, ahol a koncessziós jogokat az állandó lakosság száma alapján osztották szét, pedig például Siófokon alkalmanként 10 ezer ember is strandol az Aranyparton – az ő ellátásukat is két trafik oldja meg. A Volt Fesztivál és a Balaton Sound még július 15. előtt lezajlik, de a tavaly 380 ezer látogatót vonzó Sziget ellátását sem tudják megoldani – a szervezők még próbálkoznak, de egyelőre csak annyi biztos, hogy megélénkül a bejárat környéki feketekereskedelem.

Július 15-ig az eddig cigarettát árusító 44 ezer hely még eladhatja június 30-a előtt rendelt készletét. Az adóhatóság július közepén máris országos razziát indít; a korábban dohányt árusító boltokat, vendéglátóhelyeket ellenőrzik. A büntetés összege 5 milliótól 500 millió forintig terjedhet. Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője szerint az új szabályok életbe lépése után a hatóság fokozottan figyeli majd a keleti és a déli határszakaszokat, bár eddig nem tapasztalták, hogy megugrott volna a cigaretta illegális behozatala.

Érdekesség, hogy egy hónap alatt nem sikerült elbírálni a régi trafikosok 274 beadványát, pedig a „fő” trafikpályázaton két hónap alatt 16 ezer pályázatot „értékelt” a fejlesztési tárca – na meg a keze alá dolgozó helyi fideszesek. A szigorú feltételeket szabó felhívás május 13-tól 21-ig tartott, de az eredményhirdetés időpontját elfelejtették közölni. A hvg.hu szerint sok boltosnak már későn érkezik az eredményhirdetés, a dohánygyártók ugyanis csak június 30-ig szolgálják ki őket. A Trafikkárosultak Mozgalma szerint több pótpályázaton induló boltosnál is megjelentek „bizonyos személyek”, akik állítják: „százalékért” elintézik a trafikengedélyt. A trafikmutyi megítélését jól mutatja a Medián kutatása: az emberek 68 százaléka szerint politikai szempontok döntöttek a trafikkoncessziók kiosztásánál; a megkérdezettek háromnegyede új pályázatot írna ki vagy visszaállítaná a régi rendszert.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!