Ül az ember a János Kórház sebészetén. Nem régóta, legfeljebb, ha három órája. Körülötte kedves, türelmes nyugdíjas nénik, bácsik. Nekik megvolt már ’45, ’56, ’89, vártak már eleget. Most se türelmetlenek. Egyszer majd csak bejutnak, és akkor minden rendben lesz. Mert az, hogy ötven éve várnak a sebészeten, a fül-orr-gégén, a reumatológián, az ortopédián, a kardiológián, a bőrgyógyászaton semmi ahhoz képest, ami rájuk várna, ha nem győz a Fidesz.

 

„Vagy ön azt akarja, hogy idejöjjenek a terroristák, és megerő- szakolják a pedofil püspökeinket?” BÖDŐCS-ORBÁN

Tudniillik akkor bejön százezer migráns, és nemcsak a nyugdíjukat veszi el, hanem a helyüket is a bőrgyógyászaton. Meg a fül-orrgégén. Ezt onnan tudom, hogy ők mondták. Nem, ők nem félnek a szepszistől vagy attól, hogy nem jön ki időben az ügyelet. Attól sem, hogy éppen nem lesz orvos, amikor pont őket kell operálni. És attól sem, hogy papucsban hagyja őket a betegszállító agyvérzéssel az út szélén, mert rossz címet kapott. Ők csak a migránsoktól félnek. Meg Soros Györgytől. Meg az ENSZ-től. De legfőképpen a migránsoktól.

Ezeket a kedves néniket és bácsikat nem érdekli, hogy a nyugdíjuk kevesebbet ér, mint nyolc éve. Az sem, hogy a far-hát folyamatosan drágul, és az unokájuk már régen nem jön fel hozzájuk a hétvégén, mert Manchesterből és Stuttgartból nem lehet ám csak úgy felugrani, amikor a kedvük tartja. Nem félnek attól, hogy a dédunokájuk nem fogja őket megismerni, mert hát sosem találkoznak. De attól igen, hogy a Rákóczi teret vagy Jánossomorját elárasztják a ki tudja, honnét érkezett tömegek, akik – és ezt maga a Lázárjános mondta a héten Mártélyon – még a cigányoknál is rosszabbak! „Megmondta a Lázárjános: ha egyszer beengedjük őket, akkor el fogják foglalni azt a helyet, ahová bejönnek. Onnantól kezdve az egy mese, hogy lehet integrálni, meg majd barátkozunk, meg majd olyanok lesznek, mint mi, nehogy elhiggye valaki! Látja, Jolikám, hatszáz éve élünk együtt a cigányokkal, és mind a mai napig nem tudtuk őket integrálni, hogy beszéljünk világosan.” „Nekem mondja? Az én menyem miskolci. Na, ott az emberek tudják, hogy mi az a bevándorlás. Az Orbánviktor is megmondta, hogy volt, amikor oda is tömegesen bevándoroltak. Kívülről! A tudja, kicsodák. Láthatják is, mi lett belőle. Menjen be, Béla bácsi, mi még egy kicsit eldiskurálgatunk itt Icámmal.”

A választási kampány végül is absztrakció. Aki képes az érzé- seket és tapasztalásokat a lehető legegyszerűbben visszaadni, az nyer. Kit érdekelnek a tények és a számok? Miért kéne gondolkodni bárkinek is, amikor létezik válasz minden kérdésre? Aki ismeri Picasso korai képeit, tudja, hogy a mester fantasztikus tájképeket, lovakat, embereket, gyümölcsöstálakat tudott festeni. De híres egy félig lerágott almacsutkával lett, amit három vonallal rajzolt le. A Fidesz almacsutkája egy nyolcszögű közlekedési tábla. Mindössze két szín (vörös és fehér), letisztult forma, középen egyetlen szó: STOP. Felhasználható bárki és bármi ellen, legyen az európai város, amerikai milliárdos vagy maga az ENSZ. Jolika néni, Béla bácsi és Icám már régen nem fél, mert akit meg kell állítani, az meg van állítva. És mivel a végső absztrakció maga a mindenség, az utolsó Stop-táblára már neveket sem kellett írni. Elég volt egy arctalan tömeg, rajta a tábla, és meg lesz állítva mindenki: a Soros, a Brüsszel, a cigányok, Amerika, az ENSZ, de persze legfőképpen a migránsok. Akiket onnan lehet felismerni, hogy nem fehér a bő- rük, sokan vannak és mind teljesen más, mint Jolika néni, Béla bácsi meg Icám.

Ezer szerencse, hogy az ember nem ül mindennap a János sebé- szetén, és van még, akinek ilyen vérzivataros időkben is működik a humorérzéke. Egy vállalkozó szellemű csapat (gyaníthatóan a Comedy Centraltól nem túl távoli univerzumból) megalkotta a fő- ellenség.hu portált, amely folyamatosan vizsgálja a kormány közeli internetes lapok tartalmát, és óráról órára közzéteszi az ügyeletes főellenségek listáját. Lapzártánkkor a migránsok magasan vezettek. A második helyen a Jobbik, a harmadikon – még tartja magát, de folyamatosan csúszik lefelé – Soros György. Vona és Brüsszel maszszív középcsapatként alkotják a derékhadat. Az LMP és Hadházy az élboly sereghajtói. Rossz hír Gyurcsánynak, aki csak két negyedik helyet tudott elcsípni (Híradó, Pesti Srácok) és Karácsony Gergelynek, aki csak a 888.hu-n jutott a legjobb ötbe. Az MSZP kénytelen beérni egy 8. hellyel (azt is csak a Magyar Hírlapnál).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!