Ha jósolni akartak volna sokat próbált olvasóink, bizonyára olyan típusú abszurdokat vizionáltak volna a rovatba, mint például: azok után, hogy 20 milliárd forintot osztottak ki a magyar focinak a társaságiadó- felajánlásokból, most 5 milliárd forint közpénzből vásárolja meg az állam a Fradi-pályát Kevin McCabe-től. Vagy olyat, hogy írásbeli kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszternek Kocsis Máté fideszes képviselő arról, hogyan kerülhetett az Európai Bizottság elnökének a miniszterelnökhöz írott levele az [origo] újságírójához.

Egy olyan hír is megjósolható volt, amely szerint összesen 25,52 millió forint értékben kötött szerződéseket 2011-ben a közigazgatási minisztérium az alaptörvény díszkiadásának megjelentetésével összefüggésben. Biztosan azon sem csodálkoznak, hogy miközben 300 méteres sor állt karácsonykor a Krisna Tudatú Hívők Közösségének (holnaptól nem egyház) ételosztásán, ünnepi gálaestet rendezéséről döntenek: az Operaházban 13 millió forintért ünneplik az új alaptörvény életbe lépését. Az sem váratlan fordulat, hogy szerda óta a miniszterek és az államtitkárok mellett a közigazgatási államtitkárokat, a kormánybiztosokat, a miniszterelnöki és a miniszteri biztosokat is megilleti a személyes gépkocsihasználat és sofőr.

Nem neveznénk meglepőnek, hogy miközben Lázár János szerdán arról nyilatkozik a hvg.hu-nak, hogy a lakosság már nem terhelhető tovább, pénteken a saját előterjesztésére megszavazza azt a törvényt, mely szerint az állam ezermilliárdos különadót vethet ki, ha az EU vagy az Európai Bíróság a magyar költségvetést terhelő ítéleteket hoz, például megsemmisíti a különadókat és kártalanításra kötelezi az államot – ami már akkor biztosnak látszott, amikor az uniós jogot súlyosan sértő döntéseket elfogadták. Könnyen megjósolható esemény az is, hogy diploma hiányában is nemzeti fejlesztési miniszter lehetett Németh Lászlóné, aki sajtóértesülések szerint Simicska Lajos köréhez kötődik.

Az év végi jutalmak osztásához sem kell jóstehetség. Több százezer forint prémiumot vehettek fel a Fővárosi Főügyészség, a Központi Nyomozó Főügyészség, valamint a budapesti kerületi ügyészségek ügyészei: a legkevesebb jutalom 320 ezer forint volt, a legmagasabb meghaladta a 700 ezer forintot. Miközben a fővárosnak egy éve még 890 millió forintos gyorssegélyt kellett kiutalnia a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek, addig most 7,3 millió forint jutalmat kap a cég négy vezetője. 6,7 millió forintos prémiumelőleget kaphat az év végén Szarvas Ferenc, a MÁV elnök-vezérigazgatója, három helyettese pedig egyenként csaknem 6,2 millió forintra számíthat. Na, jó, az azért meglepő volt, hogy aznap, amikor a Magyar Nemzet leközli a hírt, a Magyar Hírlapban Szarvas arról nyilatkozik, hogy ja MÁV-nak 2012-ben is minimum 62 milliárd forintos hitelre van szüksége.

De azt vajon ki látta előre, hogy az igazságügyi(!) államtitkár csütörtökön felnyittatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács távollévő hivatalvezetőinek irodáit? Szabó Erika a Népszabadság szerint elismerte, hogy jogtalanul lépett be ezekbe a helyiségekbe, de „látogatásának célját illetően nem adott bővebb felvilágosítást”. Ez is bizonyítja, hogy állandó helyhiánnyal küzdő rovatunkat igenis érdemes az újévben is megtartani. B. ú. é. k.!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!