Szerda óta semmit sem vesztett lendületéből a vita, ami a Demokratikus Koalíció és az MSZP–Együtt-páros között robbant ki.

Az október 23-i közös megemlékezésen ugyanis Gyurcsány Ferenc azt találta mondani, hogy az ellenzéknek újra kellene gondolnia az összefogást, a két párt vezetőjét pedig arra kérte: „Az ellenzéknek közös vezetőre van szüksége. Olyan vezetőre, aki egyesíteni tudja a demokratákat, olyan vezetőre, aki győzelemre vezet bennünket. Aki erre nem képes, akinek az ambíciója akadályozza a teljes körű összefogást, annak át kell gondolnia szerepét. Ha nincs más megoldás, akkor új vezetőt kell felkérni közös miniszterelnök-jelöltnek.” Mesterházy Attila beszéde alatt viszont a tömeg egy csoportja percekig hangosan skandálta az „Összefogás” jelszót, méghozzá olyan hangerővel hogy az MSZP elnöke eleinte szóhoz sem jutott. Gyurcsány egy nappal később a Facebookon közzétett nyílt levélben kért bocsánatot Mesterházy Attilától, azt azonban tagadta, hogy a DK szervezett akciója lett volna a hangoskodás, viszont jelezte, hogy újra kellene kezdeni az ellenzéki tárgyalásokat. A sértett felek azonban továbbra is azt tartják: a Demokratikus Koalíció szervezett akciója fojtotta bele a szót az MSZP elnökébe. „Az október 23-i ünnep szándékos megzavarása felőrölte a tárgyalásokhoz szükséges minimális tárgyalási alapot is. A kormányváltó szövetség pártjai, az MSZP és az Együtt-PM Szövetség ezért nem mennek el az egyeztetésre és nem nyitják újra a nemrégiben hivatalosan is aláírt megállapodást. A választásokig hátralévő időben már csak a választók megszólítására, Orbán Viktor kormányzásának ellenőrzésére és az ellenzéki alternatíva felmutatására fordítják energiáikat” – ez volt az MSZP és az Együtt-PM közös, ellentmondást nem tűrő válasza. Gyurcsány Ferenc szintén a Facebookon pénteken így értékelte az esetet: „A történtek után ez a vita valószínűleg elkerülhetetlen volt, de gyanítom, hogy ez nem visz bennünket előre. Talán érdemesebb a jövővel foglalkoznunk.” Mesterházy és Bajnai végül így is tett még az az ünnep előtti napon, amikor aláírták választási megállapodásukat, amelyben kijelölték az irányt. Közös miniszterelnök- jelöltet ugyan nem neveztek meg, viszont az már biztossá vált, hogy a 2014-es parlamenti választáson mind a 106 egyéni választókerületben csak egy jelöltet állítanak. 75 körzetben az MSZP, 31-ben az Együtt-PM nevezi meg, hogy ki indul. Mesterházy Attila kiemelte: nem hatalomtechnikai alkut, hanem programalapú egyezséget kötöttek, és az MSZP választási programjának is része a két párt közötti közpolitikai megállapodás. Azt viszont fontosnak tartotta még hozzátenni, hogy bár a szövetségi tárgyalások nem egy párttal kezdődtek, de „eggyel értek véget”.

Hogy a DK az MSZP–Együtt ajtómutatása után hogyan és kivel képzeli el a jövőt, azt egyelőre nem tudni, de a pártok aktivistái és egyes tisztségviselői között a Facebookon zajló vita arra utal, finoman szólva is sérült a bizalmi viszony a kormányváltást akarók között. MSZP-sek vágnak válogatott szidalmakat Gyurcsány fejéhez, sokan Szanyi Tiborhoz hasonlóan azzal vádolják, hogy tettei a Fidesznek használnak. Gyurcsány hívei közben Mesterházy alkalmasságát kérdőjelezik meg bejegyzéseikben. Az egyik legaktívabb véleménynyilvánító Török Zsolt, az MSZP szóvivője a Facebookon így írt: „Először az SZDSZ-t felszámoló 2, volt SZDSZ elnök, Kuncze Gábor és Fodor Gábor fogjon össze… Ha összefogott a két liberális politikus, akkor… álljanak össze a 3. liberális párttal, a DK-val és annak liberális elnökével, Gyurcsány Ferenccel. Szurkolni fogok nekik, hogy összejöjjön ez a kiváló összefogás.” Török némi cinizmussal megfogalmazott ötlete komoly javaslat formájában is megjelent tegnap a galamus.hu egyik írásában, amelyben a szerző Bokros Lajos Modern Magyarország Mozgalmának, Kuncze Gábor Szabadelvű Polgári Egyesületének és Gyurcsány Demokratikus Koalíciójának választási összefogását javasolta.

Amíg az ellenzék pártjainak hívei egymásnak üzengetnek a közösségi oldalakon, illetve a médiában, addig egyre többen tartanak attól, hogy az elaprózódó baloldal miatt a kormányváltásnak még az esélye is elszállt. Elég csak megnézni bármelyik párt, bármelyik politikus Facebook-oldalán a hozzászólásokat. Csak egy példa a sok közül: „Mást nem lehet csinálni, mint újraszervezni a baloldalt! Ellenkező esetben biztos a bukás!”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!