A többség manipulatívnak tartja a kormány népszavazási kampányszlogenjeit, az üzenetek mégis célba értek: nőtt az idegenellenesség és a szavazási hajlandóság. Exkluzív kutatás menekültügyben. A Vasárnapi Hírek megbízásából elvégzett Publicus-kutatás adatai és elemzésünk a szeptember 3-án megjelent friss VH-ban találhatók.

 
A szeptember 3-i Vasárnapi Hírek beszámolója a Publicus-VH kutatásról.

"Ahogy a tavalyi, úgy az idei menekültellenes kormányzati kommunikációs kampány is sikeresnek bizonyul. Korábbi kutatások sora tanúskodik arról, hogy a magyarok alapvetően idegenellenesek (a legemlékezetesebb a Tárki 2006-os felmérése, amelyben az általuk kitalált piréz népcsoportot a megkérdezettek 59 százaléka nem akarta a befogadni az országba, a következő évben pedig már 68 százalék idegenkedett a nem is létező néptől), a menekültválság tavalyi kitörése óta pedig egyre erősödik hazánkban az idegengyűlölet. A Tudta? plakátok minden szembeszökő logikai és ténybeli tévedésük ellenére hatékonyan építenek erre az alapvető attitűdre és az elmúlt hónapok terrorcselekményei következtében kialakult félelemre – mutatja a Publicus közvélemény-kutató cég és a Vasárnapi Hírek közös reprezentatív felmérése, amely egyben azt is feltárja, hogy az emberek tudatában vannak annak, hogy a félelmeikre épít a kampány."


A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2016 augusztusában:

Részvételi hajlandóság az októberi népszavazáson (pártpreferenciák szerinti bontásban is)

Ha mégis elmenne, hogyan szavazna az EU által előírt kvótákkal kapcsolatban?

Egyes menekültüggyel kapcsolatos vélemények

(Inkább egyetért, vagy inkább nem ért egyet az alábbiakkal:
Semmiképp nem lesz kényszerbetelepítés: az országok ellenállnak és a menekülteket sem lehet kényszeríteni, hogy meghatározott helyre költözzenek
A kormány népszavazás nélkül is megakadályozhatná a kényszerbetelepítést, felesleges erre költeni
A kormány úgy állítja be, mintha a menekültek veszélyes terroristák lennének, akiknek nem jár részvét
A letelepedési kötvények példája jól mutatja, hogy nem a külföldiek betelepedésének megakadályozása a kormány célja
A kormány a valóságnak megfelelően tájékoztatja a magyar embereket a menekültekkel kapcsolatos kérdésekben
A kormány az emberek félelmeire építve, a félelmet növelve beszél a menekültek problémájáról)

A menekültekhez való viszony (menekültellenes - szolidáris - bizonytalan) klaszterei társadalmi, demográfiai csoportok szerint

A menekülteket emberségesebben kellene kezelni (inkább egyetért, vagy inkább nem ért egyet, pártpreferenciák szerinti bontásban is)

A menekültek átlagos megoszlása (gazdasági bevándorló - életveszélyből menekülő - terrorista)  az emberek szerint

A menekültekkel kapcsolatos attitűdök változása 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között


A részletek,
a kutatás eredményei és az elemzés a friss VH-ban: "Közösen gyűlölünk".
Összeállításunkban munkatársunk, Szabó Kata "Tényleg meg tudják csinálni?" címmel felidézi az éppen egy évvel ezelőtti menekültválság napjait, felkeresett néhány akkor helytálló civilt, és áttekinti az azóta történteket.
"Az egy évvel ezelőtti nap, ami máig hatással van a menekültválság európai kezelésére - A magyarországi áldatlan állapotok szülték Merkel kancellár elhíresült mondatát - Mi lett a sorsuk a tavaly a Keletiből gyalog útnak induló menekülteknek?"

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!


Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!