Mi még megússzuk valahogy. Ez biztos. Ahogy az is, hogyha megszólal a 2008. évi élelmiszerár-robbanást jól előrejelző New England Complex Systems elnöke, akkor baj van. Az év végére soha nem látott drágulást jósolnak.

 

Az Egyesült Államokban 60 éve nem látott aszály tombol, s azért jajonganak, mert a kukoricatermés 20-30 százaléka, a szója 10 százaléka odalesz emiatt. A Wall Street Journal egyenesen azt vetette fel a napokban, hogy az idén az USA hagyjon fel a bioetanolelőállítással. Az amerikai bioetanol ugyanis kukoricából készül, amiből ma kevés terem, ergo elveszi az állatok és a világpiac elől az amerikai kukoricát. Az amerikai aszály júliusban majdnem 50 százalékkal dobta meg a kukorica árát, s vele együtt tetemesen drágult mindenféle gabona, fehérje és olajos magvú növény. Erre pedig megint rámehet a Föld éhező lakosainak egy része. Már csak azért is, mert a volt szovjet tagországok – oroszok, ukránok, kazahok – is jóval kevesebb gabonát aratnak idén.

A letaglózó előrejelzés szerint több mint 25 ezer ember fog éhen halni naponta. 2009-ben nagyjából egymilliárdan voltak az éhezők, 2013-ra ennél nagyobb szám várható. Mert árrobbanás nem volt, hanem lesz – legalábbis Yaneer Bar-Yam, a New England Complex Systems (NECS) elnöke ezt mondta a vele interjút készítő alapblog.hu-nak. Márpedig, ha a NECS mond valamit, akkor arra érdemes odafigyelni. Ők voltak ugyanis azok, akik megjósolták, hogy a 2007–2008. évi szezon gabonahiánya miatt kialakult árrobbanást és éhséglázadásokat globális válság követheti, illetve hatalmi átrendeződések várhatóak az érintett országokban. Az arab világban ez be is következett ta valy tavasszal.

Nos, Yaneer Bar-Yam nem kevesebbet állít, mint hogy az év végére, a jövő év elejére érik el csak a gabona- és alapvető élelmiszerárak a csúcsukat minden eddigi rekordot megdöntve. Bar-Yam nem a szárazságot, még csak nem is a kínai és indiai polgárok többletfogyasztását tartja az ármozgás legfőbb mozgatójának, hanem a spekulációt. Az alapok soha nem koncentráltak még olyan hatalmas és egyre növekvő mennyiségű tőkét a kukorica- és búzapiacba, valamint az azokhoz kapcsolódó származékos pénzügyi termékekbe, mint az elmúlt hónapokban.

Összegezve: éhséglázadások várhatók minden olyan térségben, ahol az élelmiszer-ellátást csak nagy állami támogatás mellett képesek elfogadható áron biztosítani. Ilyen térség lehet a Közel-Kelet, egyes közép-amerikai és afrikai országok. Minden az Egyesült Államokon múlik, hiszen a mezőgazdaságba fektető legnagyobb pénzalapok tulajdonosai amerikaiak. Csakhogy az USA-ban választási kampány zajlik, a bioetanol-gyártás, s benne sok munkahely jövője tabutéma.

Nálunk egyelőre 10-20 százalék körüli kenyér-, liszt- és húsáremelésről hallani. Nem éhséglázadástól, csupán attól lehet tartani, hogy néhány kilóval kevesebb csirkét és kenyeret fogunk megenni. Ha egyáltalán spórolunk a gyomrunkon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!