- Elcsalt gyógyszerek - Elképesztően pörög a hamis/illegális gyógyszerek kereskedelme

- Egyre kevesebb receptet hamisítanak – de a gyógyszerészek még mindig
aktívak ebben

- Jövőre minden medicina útját követni lehet a gyártótól a vevőig

 
Illusztráció - Ujvári Sándor felvétele

Tizenkétezer doboz illegális gyógyszer, 118 millió forint értékben – erre a „zsákmányra” egy bolgár kamion utánfutójában bukkantak a NAV munkatársai nemrég. És ez csak csepp a tengerben: a gyógyszerhamisítás ma már világszerte négyszer-ötször jövedelmezőbb, mint a kábítószerbiznisz, évente 250 milliárd dolláros forgalmat produkál és több mint 100 ezer ember halálát okozza. A tavaly lefoglalt hamis medicinák legnagyobb része daganatos megbetegedések elleni szer, az AIDS-et elméletben gyógyító pirula, illetve cukorbetegségekre használt tabletta volt.

Alkotóelemeik között találtak nehézfémet, útburkolat- és ipari festéket, fagyállót, valamint téglaport is. De veszélyt nemcsak a hamis gyógyszerek jelentenek, hanem az illegálisan forgalmazottak is, azaz azok, amiket Magyarországon nem engedélyeztek. Illetve az is komoly gondot okoz, amikor teljesen legális gyógyszereket írnak fel – csak éppen nem az orvos teszi ezt, hanem manipulált recepttel szerzik meg a medicinákat. Hogy miképp lehet ilyesmihez jutni, annak többféle módja van.

„Eleinte sima vízzel, aztán különböző vegyi anyagokkal »mosták le« a recepteket és »írtak fel« például vérnyomásgyógyszerek helyett pszichotróp szereket.

A mennyiségeket is gyakran átírták, például ha egy gyógyszerből van 30-as és 100-as kiszerelés is, akkor egyszerű (volt) átjavítani a nagyobb mennyiségre. Ez pláne akkor volt könnyű, ha az orvos eleve csúnyán írt. De a receptek fénymásolása is divatos volt még tíz éve. Régen az üres vények nagyon sokat értek, üzleteltek is vele, ma már bizonyos gyógyszerek kiváltása csak személyi igazolvánnyal lehetséges” – meséli név nélkül egy orvosi forrásunk. Mióta már géppel nyomtatják a recepteket, kód is van rajtuk, jóval nehezebb a receptek hamisítása. A bevezetni kívánt e-vény még inkább megszűrné a nem valódi vényeket, és sokkal nehezebbé tenné a velük való üzletelést. Pedig az most sem könnyű.

Azért akad, aki megpróbálja. A Rivotril minden idők legnagyobb „slágerterméke” a feketepiacon. Egy 100 darabos csomag 150 forint, ami a feketepiacon akár 1-2 ezerért is elkel. Így aztán sokan kereskednek vele ma is: informátorunk szerint például egy hajléktalan, akinek van közgyógyellátása, felíratja, kiváltja és a többszöröséért eladja.

Mivel évekkel ezelőtt egyes patikákban feltűnően nagy volt a forgalom bizonyos gyógyszerekből, ma már a patikákat is ellenőrzik. De már a gyógyszertárak is jobban figyelnek: ha valaki gyanúsan gyakran megy bizonyos típusú gyógyszerért, akkor akár meg is tagadhatják a szer kiadását azzal az indokkal, hogy az éppen kifogyott. A patikusnak – bár feladata lenne ellenőrizni a receptek hitelességét – módja csak arra van, hogy megnézze a számítógépes rendszerben: az ötjegyű azonosítószám valóban ahhoz az orvoshoz tartozik, akinek neve a recepten szerepel. Nem egyértelmű, gyanúsnak tűnő recept esetén a gyógyszerész egyeztethet az orvossal. A drogambulanciákon felírt gyógyszereket csak bizonyos patikákban lehet kiváltani, illetve általában ezen drogprevenciós központok is csak 1-2 gyógyszertárral vannak kapcsolatban, pont a nyomon követés miatt.

Persze más a helyzet akkor, ha a patikus maga a gyógyszerbűnöző. Épp a közelmúltban zártak be a hatóságok fél tucat patikát, ugyanis feketén kereskedtek – és többek között Svédországba szállítottak gyógyszereket. Alapvetően két módszerrel dolgoztak ezek a gyógyszertárak. Egyrészt – mivel a gyártók és a nagykereskedők pontosan nyilvántartják, hova milyen medicinát szállítottak – papíron raktáron tartották a megrendelt árut, csak épp a „pult alól” eladták. A másik módi az volt, hogy üres recepteket szereztek, és orvosi pecséteket hamisítottak – például krumpliból.
(Az orvosi pecsét számát a valós receptekről lekoppinthatták.)

A háziorvosok általában 5-10 ezres tételekben rendelik a recepteket, a „csomag” általában két hét alatt érkezik meg. „Napi 350-400 receptet írok. Ha netán elfogyna, akkor biankó receptet használok, ami helyettesíti az igazit, de persze rá kell írni az orvos minden adatát” – mondja Komáromi Zoltán háziorvos.

A pro família recept az orvosi diplomával rendelkezőknek jár, akik így, megkötés nélkül, írhatnak fel készítményeket családtagjainak – egy aneszteziológus például bármilyen antibiotikumot. De mindenképpen belső könyvelést is kell vezetni, amit egy esetleges ellenőrzés esetén az OEP utódja, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) részletesen végignéz.

Ugyanakkor, teszi hozzá informátorunk, egy sima vényköteles Algopyrint neki, orvosként ugyanúgy csak receptre adnak ki, mint bárki másnak.

Manapság ritka a pecsét- és a vényhamisítás.

„Nagyjából olyan gyakran élnek vissza orvosok a receptjeikkel, mint ahogy egy rendőr betörést követ el. Évente csak néhány eset történik, a lopásnak egy nagyon bonyolult módja, ugyanis nagyon könnyű lebukni” – teszi hozzá Komáromi doktor. Ez egy zárt rendszer: az orvos összes azonosító adata rajta van a recepten. Amit öt évig kell megőriznie a patikáknak, ez a saját felelősségük és a tárolást is maguknak kell megoldaniuk. Minden, vényen szereplő adat – a betegé és az orvosé is – a hatósághoz kerül, aminek automatikusan működő számítógépes szűrőprogramja jelzi, ha visszásságot észlel, például, ha ugyanannak a betegnek rövid időn belül a sokadik pszichiátriai gyógyszert írták fel, vagy ha egy orvos irreálisan sok receptet adott ki. Minden visszaélés kockázatos, a lebukás szinte garantált, hiszen az adatok a NEAK-hoz futnak be: ha egy gyógyszertár él vissza recepttel, akkor a működési engedélyét kockáztatja és az okozottkár többszörösét kell kártérítésként fizetnie. Míg az orvosnak nemhogy egy szándékos csalás, hanem egy egyszerű tévedés esetén is kártérítést kell fizetnie, aminél a tb-támogatás jogtalanul kialakult összegét veszik alapul. Súlyos esetben az orvost akár eltilthatják a foglalkozásától, de ilyen az utóbbi években nem fordult el – legalábbis vényprobléma miatt.
 

Gyakran hamis gyógyszer kerül illegálisan
az utcára, ami életveszélyes: ugyanúgy néz ki, mint az eredeti, csak éppen az összetevői és a hatóanyagai ismeretlenek. Az ezzel való kereskedés bűncselekmény.


2018-tól – egy uniós jogszabály alapján – a magyar
gyógyszergyártók is csak egyedi azonosítóval ellátott szereket hozhatnak forgalomba, azaz minden vényköteles terméket biztonsági elemmel kell majd ellátni, így a gyártótól a fogyasztóig nyomon követhető a termék egy informatikai rendszeren keresztül.Tilalmi lista
Az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) feladata, hogy a gyógyszereket folyamatosan ellenőrizzék a gyártóhelytől a patikaforgalomig, de felléphetnek a hamis gyógyszerek és az illegális gyógyszerkereskedelem ellen is. Honlapjukon egy rendszeresen frissített lista tartalmazza a hamis vagy nem engedélyezett gyógyszereket, készítményeket.


Az egyetemi képzésből nagyon hiányzik
a „recepttan”, csak farmakológiaórán tanulnak a hallgatók receptet írni, de csak a technikáját, például a jogszabályi hátteréről nem.


300
milliárd forinttal támogatja évente
az állam a gyógyszerkasszát, a medicinapiac ennek az összegnek több mint kétszerese.


Az orvosi recept egy magánokirat, amire – szabályos kitöltés esetén – a gyógyszertár kiadja a tb által támogatott áron megvásárolható terméket. A recept az orvosi indokoltságot és egy összeg utalványát (tb-támogatás) is tartalmazza.
Hitelességét az orvosi azonosító pecsét és az aláírás adja – ez ugyan 19. századi módszerek, mégis ez az általános. A recept és az orvosi pecsét tárolására nincs konkrét szabály, az ésszerűség határozza meg. Azaz úgy érdemes tárolni és felhasználni őket, hogy ne legyenek egy helyen és illetéktelen ne férhessen hozzájuk. Becslések szerint évente csupán néhány pecsét tűnik el: az orvosok egyszerűen elveszítik vagy autójukat feltörve ellopják. Ennél komolyabb gond, hogy egyes hírek szerint a kórházakban némiképp felelőtlenül, előre kitöltve és lepecsételve tárolnak recepteket, például egyszerű üveges szekrényben. Ezek közül olykor eltűnik egy-egy köteg.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!