Távozhat rendőrség és a titkosszolgálatok mindennapjait érdemben irányító Tasnádi László. Az államtitkárnak több miniszter nekiesett: ki a múltjáért, ki az elégtelen sajtóelhárításért bántotta. Ha megy, nemzetbiztonsági háború törhet ki.

 
Pintér Sándor és Tasnádi László - Fotó: Soós Lajos, MTI

Eddig erős bástya volt, most rés lehet a kormányzat falán Tasnádi László – a rendészeti államtitkár ugyanis oda kívánja hagyni posztját, távozása pedig számos probléma forrása lehet. Ha egyvalaki lelép a több mint száz tagot számláló államtitkári karból, az nem igazán hír kormányzati berkekben. Ám Tasnádi nem egyszerű államtitkár. Főnöke Pintér Sándor a kormány legidősebb minisztere, már elmúlt hetven, és belső vélekedések szerint kora kikezdte legendás munkabírását. Az biztos, hogy az utóbbi egy évben Pintér hátrébb lépett – szinte meg sem szólalt, még akkor sem, ha amerikai titkosszolgálati játszmáról, a határvédelem bajairól vagy épp a TEK és a nemzetbiztonság baklövéseiről szóltak a hírek. Pintérről a Fideszen belül úgy tudják, ha marad is 2018-ig, utána már nem vállalná újabb ciklusra a miniszterséget. A rendőrség és a Belügyminisztérium alá rendelt titkosszolgálatok „operatív irányítása” eddig Tasnádira maradt, nem csoda, hogy a miniszterek egyre többször őt találták meg kérésekkel, kritikákkal. Utóbbiból bőven kijutott neki: forrásaink szerint leginkább Lázár Jánostól és Rogán Antaltól.

A Miniszterelnökség vezetője nyilvánosan is „nekiállt”, leginkább azért kárhoztatta, mert a rendszerváltás előtt a III/II főcsoportfőnökségben szolgált. Ez persze csak a felületi mondás volt: Lázár valóban Pintérrel való villongását folytatta Tasnádival – mégpedig a szolgálatok miatt. Ugyanis az alapvetően külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal a Miniszterelnökség alá tartozik, ám Orbán Viktor korábban elégedetlen volt a diplomáciai és menekültügyi információkkal, így arra nógatta a belügyminisztert, hogy a belföldi nemzetbiztonsági szolgálatok szerezzék be a hiányzó információkat: Lázár ezt – ahogy Pintért magát is – próbálta megfúrni, illetve szélesíteni szerette volna az IH hatáskörét. A két miniszter azóta is csendben utálja egymást.

Rogán érvei – legalábbis a pletykák szerint – köszönőviszonyban sincsenek a szakmával: a miniszteri kabinetfőnök ugyanis állítólag Tasnádi hibájának tulajdonította, hogy róla és környezetének fontos szereplőiről különféle videók jelenhettek meg a sajtóban. (Emlékeztetőül: az Index többek között bemutatott egy videót, ahol egy grúz bankár és egy volt miniszterelnök tárgyal egy erőmű finanszírozásáról – az előtt a ház előtt, ahol Rogán táskás emberének, Kertész Balázsnak a cégirodája található, és a szövegkörnyezetből úgy tűnik, a grúzok épp tőle jönnek.) Magyarán: Rogán egyfajta nyilvánosság-elhárítónak tekinti a szolgálatokat.

Persze arról, hogy Tasnádi konkrétan mitől sokallt be, csak találgatni lehet, ám az valószínűnek tűnik, hogyha a miniszterelnök nem marasztalja érdemben, akkor elmegy. Márpedig úgy hírlik, Orbán Viktor nem tett ilyesmit. Többek között azért, mert Tasnádi érdemben próbált ellentartani a TEK-nek, amelyik egyre több titkosszolgálati feladatot húzott magához – a szakma megítélése szerint kellő felkészültség nélkül. Márpedig ha Tasnádi megy, akkor Pintér vagy visszaáll kézi irányításra, vagy kitör a „nemzetbiztonsági háború”, értsd: a TEK tovább terjeszkedik, Lázár megint feltuningolná az IH-t, illetve nem tudni miképp alakulna az Alkotmányvédelmi Hivatal épp folyamatban lévő átalakítása.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!