Fél év helyett egyetlen hónap alatt sikerül elkezdeni szakszerűen kezelni a rákos betegeket a Kaposvári Onkológiai Centrumban – a „villámtempó” pedig részben egy új szoftvernek és a kórházi munkarend átszervezésének köszönhető. A kórház egyfajta betegmenedzselő rendszert működtet, ami egyszerűsíti az onkológiai betegutakat, és hatodára rövidíti a kezelés megkezdése előtti időt. A titok „csupán” annyi, hogy a célirányos, szervezett intézményi csapatmunka és az említett szoftver eredményeképp a betegek nem vesznek el az ellátórendszer útvesztőjében.

 
Készül a diagnózis - illusztráció

„Aki időt nyer, életet nyer. Ez ugyan közhely, de mi a beteggel együtt valóban versenyt futunk az idővel” – mondja Moizs Mariann, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója. A fenn említett útvesztő kifejezés pedig nem túlzás: a rákbetegségek gyanújával vizsgált páciensek általában hónapokig kallódnak a járó- és fekvőbeteg-ellátó rendszer labirintusában, akár féltucat orvosnál is megfordulnak, mire a megfelelő diagnózishoz, majd kezelőorvoshoz eljutnak. Sokszor olyan későn, hogy már érdemi gyógyító kezelést nem lehet végezni. Ugyanis az onkológiai betegségek terápiáiban roppant nagy a korai felismerés szerepe. Minél előbb diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb az esély a végleges gyógyulásra.


Évekig vigyáznak a betegekre

Kaposváron két intézmény (Kaposvári Kórház, Kaposvári Egyetem) betegútját kellett összekötni egységes protokoll- és informatikai rendszeren keresztül. A két intézmény összesen 500 ezres betegpopulációval dolgozik: az egyikben zajlanak az onkológiai kezelések, műtétek, a másikban a képalkotás és az onkoradiológiai kezelések.

„Éreztük, hogy pont azok a páciensek kallódnak, akik a legsúlyosabb betegségekben szenvednek, holott őket kellene a lehető leggyorsabban kezelni, ezért megvizsgáltuk a saját rendszerünket és szinte az összes érintett klinikai és diagnosztikai szakma résztvevőjével egy új struktúrát építettünk fel. Ehhez jött a folyamatot támogató szoftver, és így másfél éves közös munka során kialakítottuk azt a betegútszervező rendszert, amelyben maximum egy hónapon belül meg kell kezdeni az onkológiai kezeléseket – magyarázza a kaposvári kórház főigazgatója. – Az informatikai program magába építette, horizontálisan és vertikálisan összekapcsolja a kivizsgálási, kezelési és nyomon követési protokollokat, melyeket az Országos Onkológiai Intézet állított föl. Egyébként nem mi vagyunk a bölcsek kövének megtalálói, hasonló rendszereket és eljárási rendeket az Európai Unió számos országában alkalmaznak. Mi csak a saját rendszerünkből és az onkológiai szakmai grémiumok hivatalos protokolljaiból egy új számítógépes program segítségével alakítottuk ki a saját centrumunkban érvényes szisztémát, ami természetesen más, hasonló szintű ellátást végző intézményben is alkalmazható – a program közkincs.”

A kaposvári ötlethez csatlakozott a Magyar Onkológiai Társaság is. A főigazgató csapatának az a célja, hogy lehetőleg minden onkológiai centrumban egy hónapon belül az Onkoteam döntsön a beteg megfelelő kezeléséről és maximum 14 napon belül induljon is az Onkoteam döntésen alapuló gyógyítás.

Épp ezért jó az a kormányzati törekvés, hogy két héten belül minden onkológiai gyanús betegről készüljön MR- és CT-vizsgálat, de ez nem elég. Fontos az is, hogy az onkológus a beteget végigkísérje a terápia legelejétől a végéig, sőt a betegkövetés is elengedhetetlen.

Ezt a teljes körű és akár évekig is eltartó figyelmet és felügyeletet segíti a már említett számítógépes szoftver, aminek megalkotása előtt a cég 25 évig foglalkozott egészségügyi rendszerekkel, kifejlesztette például a 2012-ben az év innovációs díját elnyert e-kórlapot.


Nem kallódhatnak el!

„A sok tízezres betegszám, a betegutak, a határidők, a betegségek, a diagnózisok és az ügyiratkezelés adja a program alapját”, mondta lapunknak Király Gyula, a Hospitaly Informatikai Kft. vezetője. Más országokban szakmai regiszterek működnek, erre szakosodott szervezetek vagy biztosítók menedzselik a betegutakat, amelyek belső felhasználásúak, tehát titkosak, így nem volt a cég előtt külföldi szoftverpélda.

A betegellátási rendszer ára nagyjából 15-20 millió forint, szükséges hozzá kezelőszemélyzet és néhány erősebb számítógép. Használata nem bonyolult, középszintű végzettséggel üzemeltethető.

Több kórház is kért már a cégtől árajánlatot és a Magyar Kórházszövetség kongresszusán is bemutatják majd a terméket. „A beteg idejét spórolja meg és a társadalmi szerepe lehet óriási, nem hagyja elkallódni a betegeket”, tette hozzá a cégvezető. A szoftver önmagában nem elég, kell hozzá az intézményen belüli folyamatok átalakítása és az onkonetwork módszertana is, amelyet a kaposvári munkacsoport hozott létre.


Fél év mehet pocsékba

Magyarországon az az általános, hogy néhány hónap, de gyakran egy fél év is eltelik a rák diagnosztizálása és a terápia megkezdése között.

Azt mondják, ez az új módszer bármelyik intézményben bevezethető, igaz, elengedhetetlen hozzá a szemléletváltás. Azaz a különböző kórházi osztályok vezetőinek, munkatársainak összefogása, a csapatmunka, a türelem és az elkötelezettség.

A kórházigazgató szerint az alapellátást is be kell vonni, sokszor ugyanis az is baj, hogy a háziorvosok nem képesek felismerni a betegséget vagy egyszerűen nem jó helyre küldik a beteget.

Ahhoz, hogy a doktorok még hatékonyabban tudjanak a betegre figyelni, meg kell őket szabadítani az olyan adminisztratív feladatoktól, mint például az időpontkeresés és -adás. A kaposvári kórházban az időpontkérést adminisztrációs kollégák végzik, akik szintén részei a rendszernek, látják a betegutakat, hogy ki éppen melyik vizsgálatnál tart, mi a következő lépés, figyelik, hogy a beteg átvette-e a leleteit, megjelent-e a kezeléseken stb. És minden, a terápiában részt vevő szakember látja kollégái vizsgálatainak eredményét, szöveges értékelését, javaslatait, s mindent ki is egészíthetnek.

Ez „csupán” szervezés kérdése, ez a rendszer az összes szakmát horizontálisan összekapcsolja.


Nyereséges is lehet

Az OEP több mint 200 milliárd forintot költ onkológiai ellátásra.

A kaposvári „úttörő” eljárásrendnek lehet gazdasági haszna is, hiszen egy kezelést minél előbb kezdenek meg, annál hatékonyabb szakmailag és költségekben mérve egyaránt. A szoftver és a hozzákapcsolódó tárgyi feltételek természetesen nem ingyenesek, de „nem akkora összeg, hogy az ne férjen bele egy kórház költségvetésébe” – állítja Moizs Mariann, majd hozzáteszi, hogy ezzel a rendszerrel egy valódi adatokon alapuló valós onkológiai adatbázist lehet felépíteni, ami óriási érték.

A rendszert az alapellátáson kívül a kaposvári kórházban 2008 óta műkötő komplex, rákmegelőző prevenciós programokkal is össze kívánják kapcsolni. A rendszer iránt érdeklődik az ÁEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) és több megyei kórház is.

70 000
új, daganatos betegséget diagnosztizálnak évente, a betegek majdnem felével végez a rák.


A daganatos betegségeket a világon mindenhol kiemelt figyelem övezi, legutóbb Barack Obama amerikai elnök hirdetett új programot a rák ellen, a preciziós orvoslás segítségével.
Mivel minden rákbetegség más, a terápia sem lehet ugyanaz. A molekuláris onkológia minden betegnek egyénre szabott gyógymódot ajánl. Itthon jelenleg 50, személyre szabott, adott génhibát javító gyógyszer van forgalomban. Világszerte pedig 800 klinikai fejlesztés alatt álló hatóanyag létezik.
Az Oncompass Medicine egy olyan informatikai adatbázison dolgozik, amelyen minden onkológus megtalálhatja a leghatékonyabb kezelést pácienseinek. Nagyjából 500 olyan gén van, amely a tumorok kialakulásáért felelős, és ezeknek 3 millió mutációja létezik, de további kombinációk is előfordulhatnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!