Elmúltak azok az idők, amikor csak sötét sikátorokban, rossz arcú emberektől lehetett hamis okleveleket venni. A kamu diplomák gyártói ma már garanciát vállalnak a minőségért és 24 órás ügyfélszolgálattal állnak vásárlóik rendelkezésére.

 

 Kipróbáltuk, mennyire könnyű a józsefvárosi piacon diplomát venni. Találomra odamentünk az első telefonárushoz, hogy mondja már meg nekünk, hol kaphatunk hamisított okleveleket. Miután többször rákérdezett, nem vagyunk-e rendőrök, felhívta egy kollégáját, majd közölte velünk, hogy angol középfokú nyelvvizsgát és diplomát is kaphatunk, ha másnap reggel visszajövünk hozzá. Az oklevelek darabja 150 ezer forint, amit előre kell kifizetnünk, de felhívta a figyelmünket, hogy a diplomát semmi esetre ne használjuk Magyarországon, mert itthon túl nagy a lebukás esélye. Interneten ennél könnyebben is megoldást lehet találni a problémára. Az érdeklődő beszerezheti valamelyik létező egyetem diplomájának hamisítványát, de rendelhet igazi diplomát is egy kamu egyetemről. Kezdjük most az első lehetőséggel. Egy diplomagyár megtalálása egyáltalán nem nehéz, ha a megfelelő keresőszót beírtuk, többtucatnyi ajánlat közül válogathatunk. Szinte bármelyik egyetemről rendelhetünk diplomát, egy legördülő menüből lehet kiválasztani a kívánt intézményt és szakot. Ha nincs ott, amire vágyunk, akkor küldhetünk egy e-mailt az oldalon megadott címre, amiben leírjuk, miféle oklevelet is szeretnénk, legtöbben azt ígérik, bármire is vágyunk, elkészítik.

Magyar egyetemek esetében viszont mintát is küldeni kell. Egyik honlap 150 dollárért kínál egyetemi diplomát, de amennyiben hajlandók vagyunk ráfizetni egy kisebb összeget, akkor kérhetjük, hogy legyen summa cum laude az értékelése, és állítsanak ki egy igazolást az elvégzett tantárgyairól. Az egyik ilyen diplomagyár, amely stílszerűen Diplomamakersnek nevezi magát, azt ígéri, hogy megtekinthetjük a kész diplomát, mielőtt kiszállítaná, mellesleg állandó ügyfélszolgálattal áll rendelkezésünkre. A legtöbb cégnek csupán egyetlen kitétele van: orvosi diplomát nem készítenek. Talán ők is félnek, mi történhetne, ha a vakbélműtétjüket a náluk végzett főorvos vezényelné le. A másik megoldás drágább, de biztosítékkal kíván szolgálni arra az esetre is, ha a munkáltatónk gyanút fogna, hogy a diploma mégsem sokéves munka gyümölcse. A Lorenz University szponzorált linkként jelent meg a keresőben, honlapján az áll, hogy 15 napon belül egy diplomával gazdagíthatom az önéletrajzomat: egy Bachelor 499, egy Master 549, egy PhD pedig 949 dollár. Megpróbáltam rákérdezni, miképpen is működik ez. Miután bejelentkezett egy Samuel nevű operátor, rögtön a tárgyra tértem, hogy tudniillik attól tarok, kamu ez a diploma és nem tudnék vele elhelyezkedni. De Samuel megnyugtat: a Lorenz Universityt a két vezető on-line akkreditáló intézmény is elismerte. Kisebb utánajárás árán megtudhatjuk, hogy tucatjával találni kamu akkreditáló intézményeket is, és az említettek is köztük vannak. A Lorenz amúgy munka- vagy élettapasztalatra adja a diplomát, utóbbi meglétét egy egyszerű teszt kitöltésével kell bizonyítani. Időbeli korlát nincsen, gondolom, ők is érzik, hogy hat év minőségi élettapasztalatot nem lehet sebtiben viszszaadni, lassan és megfontoltan kell töltögetni a tesztet, Mester cím 70 százaléktól jár. Ez nem sok, tekintetbe véve, hogy a kérdések a mifelénk nyelvvizsgákból ismert szövegértő feladatokra hajaznak, természetesen a megoldás is elérhető, ha mégis túl nehéz lenne a feladat. A plusz, amit Lorenz és társai kínálnak, a diploma átvétele után következik: ha a munkáltató telefonál, egy telefonos kisasszony igazolja, tényleg ott szereztük meg a diplománkat, és mellesleg ki is tüntettek a kiváló szakdolgozatunk miatt. A Wired információi szerint a diplomagyárak évi 200 ezer diplomát értékesítenek, évente nagyjából egymilliárd dollárt termelnek, és ugyanannyi doktori címet osztanak ki, mint a valós, akkreditált egyetemek. A klienseik pedig a legváratlanabb helyekről is érkezhetnek. Amikor 2005-ben rajtaütöttek a hamis diplomákkal üzletelő St. Regis University székhelyén, a vásárlók listáján találták a Fehér Ház egyik személyzetisét és egy CIA-alkalmazottat is.

 Utánajárt az országgyűlési képviselők önéletrajzában szereplő adatoknak az egyetemistáknak és főiskolásoknak szóló ingyenes magazin, a Moha. A nyelvismeret és a külföldi tanulmányok összehasonlítása hozott érdekes eredményeket. Sok esetben arra az anomáliára lettek figyelmesek a MoHa újságírói, hogy szerény nyelvtudással vagy a nélkül voltak képesek egyes honatyák külföldi diplomák megszerzésére. Szabó Zsolt fideszes politikus, a fogyasztóvédelmi bizottság alelnöke a parlament.hu honlapon fellelhető adatlapján társalgási angolt ismer el, míg önéletrajzában azt írja: „2002-ben PhD fokozatot szerzett a Newport Universityn”. Miután társalgási nyelvismerettel még senki nem írt tudományos disszertációt, utánanéztek az iskolának. Kiderült, hogy Szabó Zsolt valójában az Econovum Akadémián szerezte felnőttképzésben a képesítését, ami tartalmi megfelelőség alapján ad egy newporti diplomát is. Az Econovumról azt kell tudni, hogy nem felsőoktatási intézmény, hanem a Felnőttképzési Akkreditációs Testület (FAT) által akkreditált felnőttképzési hely, ahol képesítést és nem egyetemi diplomát lehet szerezni. A kaliforniai Newport International University sem akkreditált intézmény, de egy már megszűnt minőségbiztosításért felelős iroda által „approved” (elismert), így az általuk kiadott diplomát Kalifornia állam titkársága aláírja. A magyar törvények értelmében azonban ez nem lehet államilag elismert tudományos fokozat. Szabó képviselő megírta ugyan econovumos disszertációját, elvégzett néhány kiegészítő tárgyat és megszerezte ekvivalencia alapján a newportos diplomát is. Csakhogy önéletrajzában „PhD fokozatról” beszél, pedig ez nem tudományos fokozat. Szabó Zsolt és az Econovum esete nem egyedülálló. Az ehhez hasonló „partneri kapcsolatok” teljesen általánosak, így nagyon nehéz megítélni egy diploma valódi értékét. Még az olyan híres intézmények esetében, mint például a Sorbonne sem vehető készpénznek, hogy a diplomás ténylegesen odajárt. Bebes István fideszes országgyűlési képviselő önéletrajza szerint többek között a párizsi Sorbonne Egyetemen végzett európai uniós településfejlesztési szakon. Bebes a diplomát valójában a Nyugat-magyarországi Egyetemen szerezte levelező szakon szinkrontolmácsolással, melynek a végén a magyar oklevél mellett a Paris-Sorbonne mester diplomáját is átvehette.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!