Feltérképeztük, mi várja az időseket a szociális otthonokban.

 
VH, 2017. augusztus 12.

Az elmúlt héten két idősotthonnal kapcsolatban is tisztázásra szoruló hírek láttak napvilágot: Budakalászon sokan megbetegedtek, hárman meghaltak ételmérgezés következtében, Bodrogkeresztúron pedig a lánya szerint egy idős asszonyt bántalmazhattak a szociális intézményben. Még ha ki is derül, hogy az otthonok vétlenek voltak a fenti esetekben, az időről időre kirobbanó botrányok és megdöbbentő ombudsmani jelentések arra hívják fel a figyelmet: az állam elfekvőkként üzemelteti ezeket az intézményeket.

Kertész Anna „Elfekvőotthonok” című összeállításában idősotthonban gondozottak személyes tapasztalatairól is olvashatunk.

„Mi történt ma velem? – kérdez vissza a debreceni idősotthon lakója, József. – Megfürdettek, ma volt a napja, hetente egyszer, más nem történt.” Ez az egy mondat megannyi nyomorúságot sűrít magába. Nehezen átélhető, milyen lassan is telik az idő, ha az ember helyzetéből, testi állapotából fakadóan be van zárva a négy fal közé, ahogy József, aki nemrég agyi infarktuson esett át. A számára (tévesen) kiutalt kerekes széket alig tudja mozgatni, az otthon lepukkant és ingerszegény környezetében viszont szinte semmi szórakozásra nincs lehetősége.”


„Elfekvőotthonok” - az összeállítás a friss Vasárnapi Hírekben olvasható.


A VH már szombaton megjelent és következő lapszámunk megjelenéséig az árusoknál kapható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!