Egymillió embert foszthat meg az RTL Klubtól és a TV2-től a kormány. Ugyanis ingyen, azaz szociális csomaggal nagyságrendileg egymillió ember tévézik, tehát ennyien nem fizetnek elő semmilyen digitális szolgáltatónál. Egy fideszes törvényjavaslat értelmében viszont januártól az első csatornahelyekre a közszolgálati adókat kell majd besorolni, ennek következtében a kereskedelmiek kiszorulhatnak a négy csatornát biztosító szociális csomagokból. Aki pedig Telekom-, Digi- vagy UPC-előfizető, annál várhatóan hátrébb kerülnek majd a csatornakiosztásánál a kereskedelmi adók.

 
Elhallgattatási kísérletek - illusztráció

A közszolgálati médiaszolgáltatásra és a médiapiacra vonatkozó egyes törvények módosításáról című javaslatot két fideszes képviselő, Dunai Mónika és Tuzson Bence nyújtotta be kedden. Az indoklásuk legfigyelemreméltóbb része: „Az egyenlő elbánás elvét nem érintve közszolgálati műsorok számára a hozzáférés tekintetében elsőbbséget köteles biztosítani.”

Az m1, m2, m3, Duna és a Duna World mellé jövőre két újabb közszolgálati adót tervez indítani az évente csaknem 80 milliárd forintból működő közszolgálati konglomerátum (március 15-től Petőfi Tv néven egy bulvárosabb adót, augusztustól pedig egy sportcsatornát), s ezeket is kötelező lenne felvenni a televíziós alapcsomagokba. Ráadásul előre helyezve, így biztosítva mesterséges versenyelőnyt a jóval nézettebb kereskedelmi adók ellenében.

A kereskedelmiek helyzetét tovább rontja, hogy a HD-ben sugárzókat szintén előre kell venni, azaz a három nagy szolgáltató (Digi, UPC, Telekom) kínálatában az RTL és a TV2 várhatóan „kizuhan” az első tíz adóból, ami akár nézettségvesztést is okozhat számukra.

„A nézettségvesztés minimális lesz az RTL-nél, azt csak a kormány reméli, hogy ezzel a húzással elszoknak a nézők az RTL-től és helyette a közszolgálatiakat választják. Holott nem ezen múlik. A közszolgálati adók csak úgy tudnák növelni alacsony nézettségüket, ha jó műsorokat és független híradót sugároznának” – mondta lapunknak Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója. Aki az indexnek megjegyezte, az érintett kereskedelmi csatornák az Antenna Hungáriával kötött hosszú távú szerződései is komolyan sérülnének a törvényjavaslat értelmében, hiszen így az „Antenna Hungária nem teljesítené a szerződésben vállalt kötelezettségeit. Azaz a Fidesz az elhallgattatás új módszerét próbálja törvénybe rejteni”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!