Tíz-húsz év után sem szorulnak ki teljesen a Parlamentből az MSZP „nagy öregjei”. Bár biztosan nem lesz képviselő Kovács László, Lendvai Ildikó és Lamperth Mónika, Szekeres Imre pedig az utolsó, befutónak számító listás helyek egyikét kapta, Puch László, Baja Ferenc, Juhász Ferenc és Boldvai László szinte biztosan marad jövőre is.

 
Botka és Mesterházy: második és első (Fotó: Marjai János, MTI)

Mesterházy Attila pártelnök vezeti az MSZP választási listáját, az európai parlamenti képviselőjelöltekét pedig Szanyi Tibor – ezt javasolja a párt választmánya az egy hét múlva összeülő kongreszszusnak, amely a választási programot is elfogadja. A pártelnök szerint a parlamenti lista első 30 helye tükrözi az MSZP megújulását. Mesterházyt Botka László választmányi elnök, szegedi polgármester, Tóbiás József frakcióigazgató, Gúr Nándor alelnök, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Molnár Zsolt budapesti pártelnök, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Simon Gábor elnökhelyettes, Hiller István korábbi pártelnök és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag követi. A második tízben kapott helyet Velez Árpád pártigazgató, Szakács László elnöki kabinetvezető, Korózs Lajos elnökségi tag, Legény Zsolt, a szocialisták demokráciaközpontjának vezetője következik, majd az elnökségi tagok: Bangóné Borbély Ildikó, Varga László, Tóth Bertalan és Demeter Márta. Őket követi Harangozó Gábor választmányi elnökhelyettes, Józsa István frakcióvezető-helyettes, Tukacs István és Bárándy Gergely képviselő, Török Zsolt szóvivő, Szabóné Müller Tímea, a biatorbágyi MSZP-szervezet elnöke, valamint Kránitz László, aki az MSZP médiakapcsolataiért felel.

A megyei elnökök többsége a 30. és az 50. pozíció között kapott helyet. A „nagy öregek”, azaz a szocialista párt politikáját tíz-húsz évig meghatározó politikusok közül Puch László korábbi pénztárnok a 35., Baja Ferenc, a szocialista platform vezetője a 37., Juhász Ferenc korábbi elnökhelyettes és honvédelmi miniszter a 39., Boldvai László nógrádi pártelnök a 44., míg Szekeres Imre egykori frakcióvezető az 51. helyet kapta. Egyes számítások szerint legjobb esetben az 55. helyről még bejuthat képviselő az Országgyűlésbe, amelynek már biztosan nem lesz tagja Lendvai Ildikó és Kovács László volt pártelnök, Lamperth Mónika egykori miniszter, Káli Sándor, Miskolc korábbi polgármestere, valamint a hónapok óta betegséggel küzdő Kiss Péter volt kancelláriaminiszter. Nem lesz tagja a parlamentnek Mandur László volt házelnök sem. 2010-ben az MSZP két XIII. kerületi választókörzetben szerzett egyéni mandátumot; Tóth József azonban a polgármesterséget választotta, Szanyi pedig Brüsszelt.

Az EP-listán őt egyébként Ujhelyi István parlamenti alelnök követi, majd Gúr Roland brüsszeli delegációtitkár, Veres János korábbi pénzügyminiszter és Gurmai Zita EP-képviselő, a nőtagozat elnöke követi. A másik három jelenlegi szocialista EP-képviselő, Herczog Edit, Tabajdi Csaba és Göncz Kinga nincs a névsorban, holott csak utóbbi nem akart újrázni. A választmányi ülést követő sajtótájékoztatón Mesterházy azt mondta: 10 év után változtatni akartak a delegáció összetételén. Herczog egyéni választókerületet kap Fejér megyében.

A pártelnök kérdésre válaszolva elmondta: még az október 23-i ellenzéki demonstráció előtt aláírják a választási megállapodást a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetséggel. Azzal kapcsolatban, hogy a Demokratikus Koalíció helyet kaphat-e az ellenzéki összefogásban, Mesterházy közölte: az MSZP befejezte a szövetségkötési tárgyalásokat. Az előrehozott aláírás üzenete nyilvánvaló: a közös ünneplés ellenére a szocialista párt nem akar egy platformra helyezkedni a kisebb pártokkal, de legfőképpen Gyurcsány Ferenccel, aki mindent megtesz azért, hogy a DK népszerűségben megelőzze az Együttet, és ezzel megkérdőjelezze a két „legnagyobb” párt szövetségkötését.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!