Úgy tűnik, milliárdos értékű otthonokra is van kereslet.

A Laguna Ingatlanközpont értékesítési vezetője, Rácz Péter rögtön a legdrágábbat ajánlja: a 2,6 milliárd forintos villát a Rózsadomb tőszomszédságában, egy 4000 négyzetméteres telken. Ultramodern, 21. századi technológiával felszerelt ház, a hozzá igazodó minimál stílusú parkkal, 1600 négyzetméteres lakótérrel, melynek beosztását kérés szerint alakítják. Van benne medence, wellnessrészleg, zöldenergiával működik és persze a panoráma is páratlan. Ebben a kategóriában talán féltucatnyi luxusotthonuk talált magyar gazdára, de a külföldiek a többszörösét vitték. A trend azért olcsóbb: a hazai gazdagok a 200-500 milliós házakat keresik. Rolls Royce-ért még el kell menni Bécsig, de Ferrarit itthon is vehetünk. „A legújabb, az F12 Berlinetta (képünkön) csúcsmodell, és nemcsak a márkán belül az. A menetteljesítménye alapján világviszonylatban is ez ma a leggyorsabb és a legrövidebb idő alatt gyorsuló luxus sportautó” – magyarázza Csányi Róbert, a Ferrari Budapest PR-menedzsere. A nettó ára 66 millió forint, de full extrás felszereléssel, gyöngyház fényezéssel és karbon kiegészítőkkel már 77 millió. A többi modell ára nettó 44 és 52 millió forint között változik. „Rendelést idén már több ilyenre is felvettünk. A mindenkori csúcsmodellből évente ötnél kevesebb érkezik Magyarországra, s az mind el is kel. Az összes hazai Ferrari-eladásunk évi 30 körüli” – mondja Csányi.

A felső kategóriás utakra is egyre nő az igény – állítja a Tensi Tours ügyvezetője. Boros József szerint az utóbbi időben évi 10-20 foglalásuk is van önálló villákban vagy luxus folyami és tengeri bérhajókon, az Antarktisztól a norvég fjordokig. „Épp a héten foglalt le egy baráti társaság egy négyszemélyes villát Mauritiuson, heti 11 millió forintért, plusz az útiköltség” – jegyzi meg.

A luxusjachtok már más kategória. A Yachting in Monaco cég magyarországi ügyvezetője, Szegedi Ferenc szerint egy 50 és 70 méter közöttit hajó ára a mérettől és a kényelmi szolgáltatásoktól függően 6-9 milliárd(!) forint lenne. Ilyen méretű jachtot még nem adtak el Magyarországon, de már többen is béreltek szerényebb, 25 méteres hajókat egy-egy hétre, átlagosan körülbelül 10 millió forintért, ami a teljes költséget magába foglalta.

Igaz történetek

Egy belső építész egy olyan milliárdosról mesélt, aki háromszintes házába egy komplett játszóparkot építtetett a gyerekeinek, csakhogy mindig szem előtt legyenek. A csúszda a legfelső szintről indul, de van homokozó, hinta, extrém mászókák és játékszerek is. Az alsó szintre tervezett medence burkolata Versace csempe, a parton rózsaszín porcelán, arannyal futtatott pelikánokkal és valódi pálmafákkal. A házigazda saját bowlingpályáján élte ki vágyait: az egész terem füvesítve(!) van, abban vannak a pályák kiépítve, a háttérben pedig háromdimenziós tigrisek néznek farkasszemet a játékossal. Egy többszörös milliárdos balatoni rezidenciája hatalmas, kívülről leginkább egy hangárra emlékeztető épület – belül viszont több, mint fényűző. A „nappaliban” süppedős szőnyeg, nyolc, a legkülönbözőbb formájú és típusú franciaágy a tó felé körben panorámaablak. A házban valamennyi szobához van külön fürdő, szauna, a ház „garázsában” pedig a tulajdonos kedvencei: jachtok, motorcsónakok, jet-skik. Van külön teniszpályája is az épületben, amit egyetlen gombnyomással lehet szabadtérivé tenni.

Az egyik leggazdagabb magyar egy rendezvényszervező céget kért fel kislánya születésnapi bulijának megszervezésére: a látványos, show-elemeket sem nélkülöző attrakcióra minden osztálytárs meghívót kapott. Egy évre rá már Párizsban élt a család, ahol újból megrendeztették a feledhetetlen bulit, ugyanazzal a céggel. Ehhez kivitették őket is, meg persze az összes osztálytársat – a repülő- és szállásköltségeiket a családfő fizette.

Nem csak a saját gyerekeiktől nem sajnálják a pénzt a milliárdosok: évekkel ezelőtt egy bankár kerek születésnapján tartott bulira az egyik vendég nem mást „vitt” ajándékba, mint egy helikoptert.

(K. J. V.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!