Megegyeztek az ellenzék legnagyobb pártjai, közös egyéni jelölteket állít az MSZP és az Együtt-Párbeszéd Magyarországért pártszövetség, de külön listán indulnak és nem lesz közös miniszterelnök-jelölt sem. Mire megy az ellenzék ezzel az összefogással, milyen esélyeket jelent az egyezség a 2014-es választásokon? Lapunk választási szakértőkkel és közvélemény-kutatókkal közösen mandátumbecslő modellt készített, hogy az esélyek kalkulálhatóak legyenek. A bonyolult algoritmusban 65 százalékos választási részvétellel és 200 ezer külhoni szavazattal számoltunk, s azzal, hogy a külhoni szavazatok többségét a Fidesz kapja majd. A számítás során a pártok becsült eredményeit a korábbi választásokon az egyes szavazókörökben leadott szavazatok területi megoszlása alapján vetítettük rá az új választókerületi besorolásra. Hagytunk egy helyet az új 200 fős parlamentben egy esetleges független jelöltnek is. Mindezek alapján hét lehetséges választási forgatókönyv következményeit mutatjuk be alábbi ábráinkon.

1. Forgatókönyv: A pártok szavazati eredményei itt a Medián közvélemény-kutató cég júliusban végzett felmérésének a biztos szavazó pártválasztók körében mért mutatóit tükrözik. Ha tehát jövőre pontosan úgy oszlanának meg a szavazatok, ahogyan azt a Medián idén júliusban felmérte, abból ilyen parlament jönne ki.

- – Kép 1/7

Bonyolult ellenzéki feladvány

Lecsillapodtak a kedélyek a múlt heti asztalborítás után – legalábbis az MSZP és az Együtt 2014 a viharos hangulat ellenére meglepően gyorsan megállapodott egy olyan forgatókönyvben, amellyel a kecske sem hal éhen, és a káposzta sem fogy el teljesen. A külön listák és az egyéni jelöltek koordinált indulása ugyanis az előzetes számítások szerint nem maximalizálja úgy a szavazatokat, mint a közös egyéni jelöltek és a közös lista – élén persze egy közös miniszterelnök-jelölttel, amelynek személye miatt bicsaklott meg az együttműködés. Azonban most a teljes összefogás meghiúsulása miatt csalódott Demokratikus Koalíció keményített be: ha nincs közös lista és közös jelöltek, akkor nem érik be egy-két képviselői hellyel, és készek mind a 106 választókerületben egyéni jelöltet, valamint Gyurcsány Ferenc vezetésével önálló listát állítani – közölte pártelnök, aki hétfőn tárgyal Mesterházy Attilával. Bajnai Gordon viszont gyakorlatilag visszautasította Gyurcsány kezdeményezését; mint mondta, szívesen beszélget, de a szocialisták adják a helyeket. Az MSZP összesen 4 körzetet engedne át Gyurcsányéknak, a szociáldemokratáknak (akik valószínűleg nem akarnak saját képviselőt) és a Liberálisoknak (Fodor Gábor viszont „személyesen is kész feladatot vállalni”).

A z MSZP és az Együtt-PM szövetség egyezsége alapján a szo cia listák feladata, hogy tárgyaljanak a De - mokratikus Koalícióval, ők adhatnak át egyéni körzeteket és listás helyeket – jelentette ki szombaton Bajnai Gordon, miután Gyurcsány Ferenc levélben kezdeményezett vele tárgyalást a teljes ellenzéki összefogás megteremtése érdekében, melynek hiányában önálló indulást helyezett kilátásba. A volt miniszterelnök nem tart attól, hogy a DK önállóan indul a választáson és szavazatokat vesz el az MSZP-től és az E14-től. „Gyurcsány Ferenc többször elmondta, hogy bölcsességre, önkorlátozásra van szükség, a szervezeti-személyi érdekeknél fontosabb a kormányváltás ügye” – fogalmazott. Ugyanakkor Gyurcsány levelében hangsúlyozta: ebben a helyzetben a DK induló tárgyalási pozíciója, hogy önálló listát és 106 egyéni jelöltet is állít. „Azonban nem ez az utolsó szavunk, azt szeretnénk, hogy a megbeszélések eredményeként egyenrangú pártok tisztességes – persze nem azonos súllyal képviselt – átfogó megállapodása jöjjön létre. Kérlek, teremts lehetőséget, hogy képviselőink mielőbb hivatalos tárgyalásokat kezdhessenek!” – zárja levelét a volt kormányfő, aki egy nappal korábban azt is közölte: nem akar surranópályán bekerülni a parlamentbe, és a DK nem lehet az ellenzéki összefogás kalapján a billegő bokréta. „A DK-t nem lehet kivásárolni ebben a dologban egy, két vagy három képviselői hellyel” – közölte.

Közben az MSZP elnöke bejelentette: a szocialista párt nem indítja saját jelöltjeként két országosan ismert szabolcsi politikusát, Veres Jánost és Tukacs Istvánt. A két politikus körzetét átengedik az Együtt 2014-nek. Mesterházy Attila szerint a helyi szocialisták „nem örültek”, de támogatják Bajnaiékat. Veres európai parlamenti jelölt lesz, Tukacs pedig befutó helyet kap az országos listán.

Az ellenzéki huzavona a nemzetközi sajtó érdeklődését is felkeltette. A Süddeutsche Zeitung véleményoldalán portré jelent meg az MSZP elnökéről. A cikkben az áll: a „nemhivatalos” magyarázat szerint azért nincs közös miniszterelnök- jelöltje a szocialistáknak és az Együtt-PM-nek, mert egyik szervezet vezetője sem volt hajlandó engedni a jelölt személye körüli vitában. Mesterházynak most bizonyítania kell, hogy a szocialistáknak van „túlélési esélye”, ez „nem lesz könnyű munka” – állapította meg a szerző, aki szerint „titkon már a saját követői is” úgy vélik, hogy nem lehet megnyerni a 2014-es választást.

Az első főpróba: Először indít közös jelöltet választáson az MSZP, az Együtt–PM és a Demokratikus Koalíció. A mai szigetszentmiklósi időközi önkormányzati képviselő-választáson a baloldal jelöltje Ladányi Sándor. Szeptember 22-én Baján Teket Melinda lesz az összefogás embere az időközi önkormányzati választáson.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!