Rekordmennyiségű mikroműanyag szennyezi a Földközitengert. A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) legfrissebb jelentése szerint az apró műanyag részecskék koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceánban. Ezzel együtt már az Antarktisz vizeiben is megjelent a műanyag.

 

A Földközi-tengerben és partjainál négyzetkilométerenként csaknem 1,25 millió részecske van a vízben. Ennek 95 százaléka olyan műanyagszemét, amely főként Törökországból és Spanyolországból származik. A problémát súlyosbítja a nyaralószezon. „A nyári hónapokban az évi 320 millió turista 40 százalékkal növeli a tengerek szemétterheltségét” – közölte a WWF.

A Földközi-tenger partvidéke szinte teljesen lakott, így az a veszély fenyegeti a tengert, hogy műanyagcsapdává válik – figyelmeztet a szervezet. „A tenger közelében nem biztosítottak a hulladékdepók, a folyóknál lévő illegális szemétlerakók miatt is rengeteg műanyagszemét kerül a tengerbe” – emelte ki Axel Hein, a WWF Ausztria tengerbiológusa. A probléma fő okozója, hogy a legtöbb partvidéki országban hiányos a hulladékgazdálkodás. A folyók ezért a szemetet a tengerbe szállítják, elsősorban a Nílus, a Po, az Ebro és a törökországi Ceyhan és Seyhan folyók.

A Földközi-tenger állatvilágára jelentős hatással van a szennyezés. A probléma a kutatók szerint 134 állatfajt érint. A tonhalak és kardhalak 18 százalékának gyomrában megtalálható a műanyag. A tenger északnyugati részén lévő Pelagos természetvédelmi területen például a planktonok több mint 56 százaléka súlyosan szennyezett.

Egyelőre kevesebb a szemét, de annál nagyobb a baj az Antarktiszon. A Greenpeace környezetvédő szervezet azonnali intézkedést sürget, miután szakértők itt nyolc felszíni vízminta közül hétben jelentős mennyiségű mikroplasztikot mutattak ki. A bevásárlószatyroktól az autógumin át az eldobható poharakig sok mindenből származik ez a szennyezés, miután a teherhajók tonnaszámra hordják a kommunális hulladékot a nyílt tengerre a világon sokfelé.

A Greenpeace szerint kifejezetten vészjósló, hogy ez a típusú szennyeződés ilyen távolra is eljutott.

760 kg szemetet is termelhet évente egyetlen, a Földközi-tenger mellett élő ember. A térségben 150 millióan élnek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!