Vizitdíjat is fizetne a magyarok többsége, ha az némileg javítana az egészségügy katasztrofális állapotán, és már
a Fidesz-szavazók harmada szerint is romlik a helyzet. Az emberek pedig ezért pártpreferenciától függetlenül leginkább a kormányt teszik felelőssé – derül ki a Vasárnapi Hírek számára készített friss felmérésből. Riasztó, de eszerint a lakosság 36 százaléka évek óta nem vett igénybe állami egészségügyi ellátást. Akik pedig kénytelenek voltak valamilyen beavatkozásra várni, azok hálapénzzel igyekeztek előrébb kerülni a listán.

 

Hiába ömlenek az EU-s milliárdok a hazai egészség- ügybe  –  leginkább  az  infrastruktúra  és  az  épületek  fejlesztésére  –,  a  helyzet  nemhogy  javulna,  egyre romlik. Legalábbis a betegek szerint. Már a Fidesz- szavazók 44 százaléka is elégedetlen a helyzettel, sőt a kormánypárti megkérdezettek is leginkább a Fideszt teszik  felelőssé  az  egészségügy  jelenlegi  állapotáért – derült ki a Publicus Intézet 2018 márciusában ké- szített  reprezentatív  közvélemény-kutatásából.  Érdekes, hogy egyre többen hibáztatják a kivándorolt orvosokat is, a 2015-ös és a tavalyi 3 százalék után idén ez már 6 százalékot ért el a bontásban.
 

A  lapunk  által  megismert  adatok  szerint,  míg 2015-ben az emberek egyharmada egyáltalán nem volt megelégedve a hazai egészségügyi ellátás működésével, addig ez a szám idén márciusban már 41 százalék volt. Sőt a válaszadók szerint az utóbbi  években  kifejezetten  romlott  a  helyzet.  Az  intézményvezetők  persze  nem  tehetik  meg,  hogy  a problémákról  nagy  nyilvánosság  előtt  névvel  beszéljenek, de elég csak néhány órát várakozni egy sürgősségi osztályon, és rögtön elénk tárul az elkeserítő valóság. Van tehát hova fejlődni, kérdés, hogy a  politika  mennyiben  hajlandó  ehhez  figyelembe venni a szakma véleményét. Ezt ugyanis rendre elkaszálják a döntéshozók, hiába írnak például újabb és újabb javaslatokat az egészségügyi szakemberek a helyzet orvoslására, ezeknek csak csonkolt változata  érvényesülhet. 

Ha  egyáltalán  felfigyelnek rájuk...

A teljes cikket a mai Vasárnapi Hírekben olvashatják

Címkék: Fókusz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!