Az utolsó, még talpon maradt négy magánnyugdíjpénztár is lehúzhatja a rolót, ha a parlament elfogadja a kormány javaslatát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése szerint „a Pénztár jogutód nélkül végelszámolással megszűnik, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám hetven százaléka alá csökken”. Márpedig a tendencia ez. Az MNB felmérése szerint a magánnyugdíjpénztárak tagjai nem nagyon fizetnek havi tagdíjat az erre fordított pénztári erőfeszítések ellenére. Ez pedig az utolsó működő pénztárak – a Budapest, a Horizont, az MKB és a Szövetség – végét jelenti. A tagok ezután automatikusan visszakényszerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe, vagyonuk az államkasszába vándorol. Éppen akkor, amikor Orbán Viktor ígérete és négy év hitegetés után bejelentették: mégsem fogják egyéni számlán vezetni a nyugdíjmegtakarításokat.

Jelenleg Magyarországon a négy magánnyugdíjpénztár 200 milliárd forintnyi vagyont kezel. Ez a vagyon 2010-ben, a magánnyugdíjak államosítása (lenyúlása) idején 3000 milliárd forint körül volt.

A kormány ezt részben folyó kiadásokra, részben pedig az államadósság elleni harcra költötte. Az akkori kormányzati kommunikáció szerint az állam „megvédte” a jövendő nyugdíjasok pénzét azzal, hogy a magánnyugdíjpénztáraktól elvette a bevételeiket.

Ezek a pénztárak eközben 20-35 százalékos hozamot termeltek. A kormány 2010-ben azzal zsarolta a pénztártagokat, hogy aki marad a vegyes rendszerben, az nem kap állami nyugdíjat. A 3 milliós tagságból akkor alig 100 ezren maradtak, az ő számuk csökkent mára 62 ezerre.

Az Együtt botrányosnak nevezte a kormány tervezetét, és tüntetést szervez a jövő hétre, megalakultak az első tiltakozó Facebook- csoportok is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!