Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogásszal, az Egészségbiztosítási Felügyelet volt elnökével beszélgettünk - a"Központi csonkolás" című interjú a Vasárnapi Hírek friss számában jelent meg teljes terjedelmében.

 
Kovácsy Zsombor

Kovácsy Zsombor a küszöbön álló egészségügyi átalakításokat elemzi, és a várható hatásokat értékeli. Úgy látja, a tanácsrendszer korába löki vissza az egészségügyet a kormány az új, központosító terveivel; a változások az irányításról és a pénzről szólnak – és egyedül az egészségügyben kaszáló üzletembereknek kedveznek...

Az egészségügyi szakember a hálapénzről is kifejtette véleményét.

"Minden olyan intézkedés, ami elzárja a csapokat, növeli a vesztegetés esélyét" - mondja. - "Magyarországon az az elv, hogy minden jó, ami ingyen van. Pedig dehogy jó! És nem csak a gazdagoknak nem jó, de a szegényeknek sem. Egy középosztálybeli embertől nyugodtan lehetne az ételért, az ágyért stb. méltányos összeget kérni: sok ilyen kisebb tételből fontos változásokat lehetne finanszírozni."

Kovácsy Zsombor kórházi tapasztalatairól is beszél: "Amikor hálapénzről van szó, az emberek roppant irracionálisak. Egy kisvárosi kórház orvosaként dolgoztam, amikor meg akartak vesztegetni 500 forinttal, hogy jogellenesen, közgyógyellátási igazolványra írjak fel egy olyan gyógyszert, amiért amúgy 200 forintot kellett volna fizetni. Adott volna a beteg borítékban 500-at, de a gyógyszertárban nem akart fizetni 200-at. Úgy tűnik, fáj, ha valaminek tisztességes ára van, de az ügyeskedésre nem sajnáljuk a pénzt."

A teljes interjú a Vasárnapi Hírek friss számában olvasható.

A témához kapcsolódik "Rendszertünet a gyomorban" című összeállításunk is, amelyből megtudhatjuk: 

"Nincs papír, amire felírhatnák: mi ne kerüljön bele műtétkor a betegbe. - A hazai műhibák a „beteg” magyar egészségügy tünetei - Egy komolyabb kártérítésbe a kórház beleroppanhat."

Egy adat: Magyarországon nincs pontos szám, de az Egyesült Államokban végzett kutatás szerint évente körülbelül 80-90 ezer beteg hal meg hibás orvosi döntés következtében. A műhibák jelentik a 8. leggyakoribb halálokot. Az áldozatoknak több mint a fele az orvos vagy a személyzet hanyagsága miatt hal meg...

A friss vasárnapi Hírekben egy portrét is talál egy kiváló orvosról, "Duplán varázsló" címmel. "Ő a világ leghíresebb bűvészkedő érsebésze, és ő a világ leghíresebb operáló bűvésze. Sőt! Ő az elmúlt évtizedek egyik legjobb érsebésze és egykor a földkerekség vezető bűvészei között is ott volt. Gloviczki Péterrel beszélgetve mégsem az a benyomásunk, hogy egy – jogosan – büszke emberrel van dolgunk, hanem hogy egy végtelenül boldoggal. Mindez persze nem független a két szenvedélyétől."

A "Központi csonkolás", a "Rendszertünet a gyomorban" és a "Duplán varázsló" című cikkek a Vasárnapi Hírek 2015. évi 5. számában jelentek meg.

Címkék: Fókusz, egészségügy

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!